Het definitieve Pensioenakkoord 2015 is een belangrijke stap naar het verder aanpassen en versoberen van pensioenen. Niet alleen wat betreft voor pensioenen vanuit loondienst, ook wat betreft het appeltje voor de dorst dat zelf wordt geregeld. Hieronder lichten wij de belangrijkste wijzigingen toe.
Opbouwpercentage pensioen vanaf 2015
- Bij een pensioenleeftijd van 67 jaar mag bij een eindloonregeling per dienstjaar maximaal 1,657 procent fiscaal worden opgebouwd (nu 1,9 procent) en bij een middelloonregeling 1,875 procent (nu 2,15 procent) bij een pensioenleeftijd van 67 jaar.
- De opbouwpercentages voor nabestaandenpensioen en wezenpensioen worden evenredig verlaagd.
- Bij een beschikbare-premieregeling worden de maximale premiestaffels verlaagd met circa 13 procent.
Verlaging minimale franchise
Vanaf 2015 daalt de minimale franchise; in 40 jaar kan een pensioen worden bereikt van 75 procent van het gemiddelde loon, rekening houdend met de verlaagde opbouwpercentages.
Pensioenopbouw boven 100.000 euro
Vanaf 1 januari 2015 kan fiscaal geen pensioen meer opgebouwd worden over het salaris boven 100.000 euro. Dit bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd. Er komt een mogelijkheid om vrijwillig te sparen uit het nettosalaris boven de 100.000 euro. De in te leggen premies worden onttrokken uit het nettosalaris en zijn dus niet aftrekbaar. Het gespaarde saldo is niet belast in box 3. De toekomstige uitkeringen zijn ook onbelast.
Pensioen in eigen beheer dga
De door de Eerste Kamer aangenomen Wet verhoging AOW- en Pensioenrichtleeftijd betekent voor dga’s dat zij hun pensioenbrief (opnieuw) op 31 december 2014 moeten hebben aangepast. De belastingdienst beschikt over modelbrieven waarop de dga zijn pensioenbrief kan baseren.
Tip
Start tijdig met de aanpassing van uw pensioenregeling. Vergeet niet uw ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging erbij te betrekken. Het is ook zaak uw werknemers tijdig van de veranderingen te informeren.
Rapport Pensioen
Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Medewerkers in onzekere tijden hebben hier talloze vragen over. Dit HR-rapport informeert u over de huidige stand van zaken rondom de pensioenwetgeving en beantwoordt vragen. Daarnaast treft u enkele checklists, stappenplannen en achtergronden aan die u kunt gebruiken bij het oplossen van uw pensioenvraagstukken. Meer informatie