Positieve Gezondheid wordt steeds breder omarmd. Het is een benadering van gezondheid waarbij de nadruk op de mensen zelf ligt en niet op de klachten of aandoening. En op hun veerkracht en wat hun leven betekenisvol maakt. Ook Arbo Unie past de principes van Positieve Gezondheid inmiddels toe.

Gezondheid wordt vaak opgevat als de afwezigheid van ziekte. Maar de praktijk is complexer. Je kunt van alles mankeren en je toch gezond voelen. Of andersom: lichamelijk in orde zijn, maar niet lekker in je vel zitten. “In de gezondheidszorg is de reflex vaak om te focussen op klachten en gezondheidsproblemen die mensen hebben en daar een oplossing voor te zoeken”, zegt Judith Fakkel, verpleegkundig specialist bij Arbo Unie.

‘Je krijgt met PG een completer beeld van hoe het met iemand gaat en daardoor aan welke aspecten je kunt werken om de situatie te verbeteren’

“Met Positieve Gezondheid kijk je breder, naar verschillende aspecten van gezondheid. Je lichamelijke gesteldheid en mentaal welbevinden, maar ook: hoe ervaar je je kwaliteit van leven, je dagelijkse functioneren? Kun je meedoen in de maatschappij? En waar haal je zingeving uit? Die benadering geeft een completer beeld van hoe het met iemand gaat en daardoor aan welke aspecten je kunt werken om diens situatie te verbeteren.”

Positieve Gezondheid in de spreekkamer

De verpleegkundig specialisten van Arbo Unie hebben Positieve Gezondheid inmiddels geïntegreerd in hun dagelijks werk. Judith: “In onze gesprekken met medewerkers die klachten hebben, gebruikten we al motiverende gesprekstechnieken. Dat wil zeggen dat we niet meteen oplossingen aandragen, maar medewerkers stimuleren daar zelf over na te denken: wat heb jij nodig om je werk te kunnen hervatten, of om in je werk ontlast te worden? Nu nemen we Positieve Gezondheid daarin mee. We hebben het dus niet meer alleen over de ziekte of klachten in de spreekkamer, maar ook over wat zij belangrijk vinden. Wat is voor hen kwaliteit van leven? Wat zijn hun drijfveren?”

Vast onderdeel van herstelpad

Positieve Gezondheid wordt bij Arbo Unie niet alleen toegepast in gesprekken met medewerkers, maar is ondertussen ook verweven in het herstelpad ‘overig’. “Voor verschillende veelvoorkomende verzuimoorzaken, zoals psychische klachten en werkdruk, hebben we ‘herstelpaden’ ingericht”, legt Judith uit. “Hierin betrekken we op het juiste moment de professionals die daar dan nodig zijn. Zo houden we heel gestructureerd, in multidisciplinaire teams, vinger aan de pols en kunnen we direct bijsturen. Het herstelpad ‘overig’ is ingericht voor heel uiteenlopende klachten, van long covid en niet-verklaarbare vermoeidheid tot hersenbloedingen en chronische darmklachten. Hierbij houden we standaard ook een apart Positieve Gezondheid-spreekuur. Daarin nemen we rustig de tijd om alle gezondheidsaspecten goed door te spreken.”

Bredere blik

Deze aanpak kan tot verrassende inzichten leiden, en daardoor tot andere – soms betere – oplossingen dan wanneer de nadruk puur op de klachten zou liggen. “Je kijkt naar wat iemand echt belangrijk vindt en wil aanpakken om zich gezonder te voelen. Dat hoeft niet per se de aandoening te zijn. Zo had ik een mevrouw in mijn spreekuur met long covid. Zij heeft geen uitzicht op volledig herstel, maar voelt zich veel gelukkiger nu ze – dankzij inzichten via Positieve Gezondheid – een hobby heeft opgepakt. Ze heeft weer een doel in haar leven. Een ander met chronisch pijnlijke armen kwam erachter dat ze de lat voor zichzelf te hoog legde. Ze móést presteren om zingeving te ervaren. Een goed en opbouwend gesprek met haar ouders was het begin van de oplossing. Langzaam veranderde haar blik op werk en verdwenen ook haar fysieke klachten.”

Duurzame inzetbaarheid

Positieve Gezondheid is een mooie aanvulling aan het dienstenpalet van Arbo Unie, vindt Judith. “Het sluit aan bij ons gedachtegoed: kijken naar wat wél kan in plaats van wat niet kan. Dat geven we ook mee aan werkgevers. Elke medewerker is anders, dus kijk vooral naar wat werkt bij wie. Dat doen wij in onze herstelpaden ook: we werken weliswaar met vaste structuren, maar elk traject is maatwerk. Als je mensen duurzaam inzetbaar wilt laten zijn, is dat de manier.”

Meer weten

Wil je meer informatie over Positieve Gezondheid en over wat Arbo Unie voor jou kan betekenen? Stuur dan een mail naar informatie@arbounie.nl

Lees ook Sneller en beter herstel met voorspellende data – voorbeelden van herstelpaden en vragenlijsten