Wereldwijd is 1 mei een doorbetaalde vrije dag, maar in Nederland niet. Hoe zit dat?

De Dag van de Arbeid is in Amerika ontstaan. In 1885 legden de vakbonden in Amerika werkgevers een ultimatum op: per 1 mei 1886 moesten zij een 8-urige werkdag invoeren. Per 1 mei omdat in Amerika dan traditioneel de arbeidscontracten werden vernieuwd.
Amerika heeft sinds die tijd vrij op de Dag van de Arbeid, evenals vele andere landen. Is het niet op 1 mei, dan wel op een andere dag in het jaar.
In Nederland is het echter geen officiële vrije dag. In het verleden zijn er namelijk geen echte harde confrontaties tussen vakbonden en de overheid geweest. Het poldermodel waar Nederland zo bekend om staat heeft ervoor gezorgd dat er geen bloederige taferelen plaatsvonden.

1 mei dag van de Echte Banen

Wel vraagt de FNV aandacht voor Echte Banen tijdens 1 mei. Ongeveer 5.000 FNV-leden liepen van het Jonas Daniël Meijerplein naar het Museumplein, waar een manifestatie plaatsvindt voor Echte banen. FNV-voorzitter Han Busker: ‘Wij zijn trots op onze successen, maar die komen niet vanzelf. We moeten er dagelijks hard voor vechten. Vandaag laten we ook zien wat dat oplevert, samen met onze leden. In de metaal en bij gemeenten creëren we duizenden echte banen voor jongeren, waardoor ouderen gezond hun pensioen kunnen halen. Dat levert kwaliteit van werk en leven op. In sectoren als schoonmaak en transport hebben we goede loonsverhogingen voor elkaar gebokst en dat vieren we. Tegelijk hebben we een flinke waarschuwing aan werkgevers: kom je afspraken na want anders vind je ons lijnrecht tegenover je. En tegen het kabinet in wording zeg ik: mensen hebben zekerheid van werk nodig en ontslagbescherming, breek dat niet af!’