Oudere gemeenteambtenaren moeten onder voorwaarden met vroegpensioen kunnen. Hierdoor kunnen gemeenten jongere, hoger geschoolde ambtenaren aannemen die beter uit de voeten kunnen met de nieuwe taken die de gemeenten er vanaf 2015 bij krijgen. Dit is de stelling van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) aldus De Volkskrant.

Volgens de vereniging zijn gemeenten door de bezuinigingen nauwelijks in staat om jongeren aan te nemen. Als ze al worden aangenomen is dit met een tijdelijk contract dat zelden tot een vast dienstverband leidt. Om die reden hebben gemeenten met een vergrijsd personeelsbestand te maken. 11 Procent is 60 jaar en ouder. De gemiddelde leeftijd van werkenden is 41. De gemiddelde leefftijd van gemeenteambtenaren is bijna 47.

Herinvoering vut vs maatwerk

Vroegpensioenregelingen zoals de vut zijn afgeschaft met het verhogen van de pensioenleeftijd. Bedrijven die ouderen bij reorganisaties eerder met pensioen sturen, ontvangen een hoge boete van de Belastingdienst. VNG heeft staatssecretaris Weekers van Financiën gevraagd daar tijdelijk van af te zien.

‘We vragen niet om herinvoering van de vut waardoor iedereen vanaf 60 jaar recht heeft op een vroegpensioen’, zegt Paul de Bois van de VNG in de VK. ‘Gemeenten moeten maatwerk kunnen leveren. Ze moeten afspraken kunnen maken met bijvoorbeeld een ambtenaar wiens werk door de digitalisering verdwijnt. Leeftijd is niet de doorslaggevende functie.’

Loonkostensubsidie

In andere sectoren laait de discussie over het vroegpensioen ook op. Zo wordt in de bouw de loonkostensubsidie voor 2.500 leermeesters ingevoerd. Ervaren 55-plussers gaan mbo-leerlingen één dag per week in de praktijk het vak leren. In de grafische industrie geldt de 80-90-100 regeling: ouderen kunnen 80 procent werken, krijgen 90 procent betaald en de opbouw van het pensioen gaat voor 100 procent door.