60 Procent van de West-Europese bedrijven laat werknemers tot op zekere hoogte arbeidsvoorwaarden kiezen. Van de zeventien landen waar het onderzoek werd uitgevoerd, zijn keuzeprogramma’s met name populair in Spanje (84 procent van de werkgevers), Groot Brittannië (74 procent) en Polen (67 procent). Hoe groter het bedrijf, hoe vaker werknemers hun secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen kiezen. 73 Procent van de bedrijven met meer dan 5.000 werknemers doet dat, tegenover 37 procent bij kleinere bedrijven (<250 werknemers).
Rol overheid
Peter Abelskamp, consultant bij Mercer Marsh Benefits: “De mate waarin bedrijven keuzes bieden in arbeidsvoorwaarden hangt sterk samen met de rol die de overheid zich aanmeet. In landen met een goed ontwikkeld vangnet nemen bedrijven minder initiatief op dit gebied. Totdat de arbeidsmarkt krapper wordt – dan moeten ze zich aan de voordeur onderscheiden van de concurrentie. En aan de achterdeur wordt talentbehoud belangrijker. Dat verklaart dat bij Nederlandse bedrijven de afgelopen jaren pas grote ontwikkelingen op dit gebied zijn geweest. De overheid trekt zich terug en de beroepsbevolking vergrijst.”
Gesubsidieerde kinderopvang
Gesubsidieerde kinderopvang en buitenschoolse opvang wordt veruit het vaakst aangeboden als vrijekeuzearbeidsvoorwaarde. Behalve in Nederland. Waar 64 procnt van de Britse en 59 procent van de Spaanse werkgevers gesponsorde kinderopvang als keuzemogelijkheid aanbiedt, is dat in Nederland 5 procent. Abelskamp: “We verwachten dat gesponsorde kinderopvang ook in Nederland vaker zal worden aangeboden. Kinderopvang is veel duurder geworden, en fiscale voordelen worden beknot. Kinderopvang begint te tellen als incentive.”
Nederlandse bedrijven willen iedereen tevreden houden
Van de Nederlandse bedrijven die werknemers flexibele arbeidsvoorwaarden bieden, doet 70 procent dat om aan te sluiten bij behoeften en waarden van een divers personeelsbestand; veel vaker dan in de ons omringende landen. 72 Procent van de ondervraagden doet het omdat vrije keuze goed bijdraagt aan de personeelsdoelstellingen van hun bedrijf. 56 Procent gebruikt programma’s om zich te onderscheiden van concurrerende werkgevers. 55 Procent ziet de betrokkenheid van werknemers meetbaar toenemen. 54 Procent hoopt er talent meer vast te houden. 40 Procent hoopt op deze manier gebruik te maken van lokale belastingvoordelen.
Kosten en rompslomp
82 Procent van de werkgevers in Europa, het Midden Oosten en Afrika noemt de verwachte kosten van een employee choice-programma als belangrijkste reden om hier niet aan te beginnen. Dat is echter ongegrond getuige de 43 procent van de bedrijven die geld stelt te besparen, en 23 procent die constateert in ieder geval niet duurder uit te zijn. Vrijekeuzeprogramma’s worden bovendien door werknemers goed ontvangen: 76 procent is positief. Naast de hoge ingeschatte kosten, vrezen bedrijven ook administratieve rompslomp (81 procent).
Kostenbatenanalyse
Abelskamp: “Er is een mismatch tussen de verwachte kosten en opbrengsten van keuzeprogramma’s. En hoewel de meerderheid van de werkgevers zegt niet duurder uit te zijn, wil je natuurlijk voorkomen dat je als bedrijf in die andere groep zit. Ook al zijn medewerkers bijna altijd enthousiast. Het loont om een kostenbatenanalyse te doen van huidige HR-beleid. Om te controleren of je als bedrijf besparingen misloopt.”
Masterclass Werkkostenregeling: sleutelen aan arbeidsvoorwaarden
Het doorvoeren van de werkkostenregeling heeft een financiële impact op uw organisatie. Zorg dat u helemaal up-to-date bent en in staat bent om de financiële impact in kaart te brengen. Wellicht is het voordelig om nog te sleutelen aan de arbeidsvoorwaarden. Wees er dus op tijd bij. Meer informatie en inschrijven…