In 2014 reden in Nederland ruim een half miljoen auto’s van de zaak rond. Bijna altijd bestuurd door een man van circa 40 tot 50 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Bij 7 procent van de 7,7 miljoen werknemersbanen hoorde een auto van de zaak. Dat komt neer op 1 op de 14. Sinds 2008 is dit aandeel nauwelijks veranderd. In 2014 ging het om ongeveer 548.000 auto’s.

Vooral in de sectoren informatie en communicatie, bouwnijverheid, specialistische zakelijke diensten (denk daarbij aan reclamebureaus, speur- en ontwikkelingswerk, markt- en opinieonderzoekbureaus) en energievoorziening hebben werknemers een auto van de zaak. Het zijn in het algemeen bedrijfstakken waar overwegend mannen werken.

Meer vrouwen, minder auto’s van de zaak

In bedrijfstakken waar relatief veel vrouwen werken (meer dan 60 procent), rijden werknemers doorgaans minder vaak rond in een auto van de zaak. Een uitzondering hierop is de ‘overige dienstverlening’. Daaronder vallen diensten als activiteiten van belangenverenigingen, reparatie van computers en consumentenartikelen en veel andere activiteiten op het gebied van persoonlijke dienstverlening. In 2014 lag de verhouding in die branche dicht bij het landelijke gemiddelde van 1 op de 9 mannelijke tegen 1 op de 39 vrouwelijke werknemers.
In sectoren waar getalsmatig mannen duidelijk de overhand hebben (meer dan 60 procent), is het beeld minder eenduidig. Zo is het aandeel auto’s van de zaak in de sector vervoer en opslag vrij laag, zowel voor mannen als voor vrouwen. Bij informatie en communicatie ligt het aandeel voor beide geslachten aanzienlijk hoger dan de gemiddelden voor Nederland.