Sinds 1 juli 2015 kunnen werknemers voor mensen met wie zij een sociale relatie hebben kortdurend- of langdurend zorgverlof opnemen (Wet arbeid en zorg). Dus bijvoorbeeld verlof om voor de bovenbuurman, die van de hulp van uw werknemer afhankelijk, is te zorgen. Er moet dan wel sprake zijn van noodzakelijke zorg.

Uw werknemer mag nu naast het opnemen van zorgverlof voor de noodzakelijke zorg voor een ziek kind, partner of ouder van de werknemer, ook zorgverlof opnemen voor broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden.

Kortdurend zorgverlof

De werknemer mag kortdurend zorgverlof aanvragen voor twee keer het aantal werkuren per week binnen 12 maanden, bijvoorbeeld 2 x 40 uur. De periode van 12 maanden gaat in op de eerste dag dat het kort zorgverlof ingaat. De werkgever betaalt minstens 70 procent van het salaris door, maar niet minder dan het minimumloon. Het loon wordt verminderd met het bedrag van de door de werkgever vergoede onkosten die de werknemer door het niet verrichten van zijn werk heeft bespaard.

Overige aandachtspunten kortdurend zorgverlof

  • De werknemer moet het opnemen van het kortdurende zorgverlof vooraf, onder opgave van de reden, melden aan de werkgever. Indien dit niet mogelijk is, meldt de werknemer het opnemen van het verlof zo spoedig mogelijk aan de werkgever onder opgave van de reden. Bij die melding geeft de werknemer ook de omvang, de wijze van opneming en de vermoedelijke duur van het verlof aan. Het verlof gaat in op het tijdstip waarop de werknemer het opnemen ervan meldt aan de werkgever.
  • De werkgever kan het zorgverlof weigeren op grond van zwaarwegende bedrijfsbelangen.
  • Als het zorgverlof eenmaal is ingegaan kan de werkgever het verlof dat al is toegekend, niet meer ongedaan maken.
  • De werkgever mag niet achteraf aangeven dat de werknemer geen aanspraak kan maken op het kortdurend zorgverlof in verband met zwaarwegende bedrijfsbelangen.
  • De werkgever kan van de werknemer achteraf wel verlangen dat hij aannemelijk maakt dat er sprake was van noodzakelijke verzorging van een zieke.

Langdurig zorgverlof

Indien nodig mag de werknemer voor ‘alle noodzakelijke zorg’ langdurend zorgverlof opnemen. Voorheen kon dat alleen als er sprake was van een levensbedreigende ziekte. De totale omvang van het verlof is maximaal zes maal de wekelijkse arbeidsduur gedurende een periode van 12 achtereenvolgende maanden. Het verlof wordt per week opgenomen gedurende een aaneengesloten periode van ten hoogste 12 weken. In overleg met de werknemer kan de werkgever andere afspraken maken. Het aantal uren verlof per week bedraagt ten hoogste de helft van de arbeidsduur per week. Bij langdurend zorgverlof vervalt het wettelijk recht op salaris.

Overige aandachtspunten langdurig zorgverlof

  • De werknemer moet ten minste twee weken van tevoren schriftelijk een aanvraag indienen met opgave van reden en onder vermelding van de persoon die verzorging nodig heeft.
  • De werknemer moet het tijdstip van ingang, de omvang en de voorgenomen duur van het verlof en hoe de uren per week worden opgenomen vermelden.
  • De werkgever deelt zijn beslissing schriftelijk aan de werknemer mee. Als hij dit uiterlijk een week voor de beoogde ingangsdatum van het verlof nalaat te doen, gaat het verlof in overeenkomstig het verzoek van de werknemer.
  • De werkgever kan het verlof (vooraf) weigeren op grond van zwaarwegende bedrijfsbelangen

Let op

Tijdens zowel het kortdurend- als het langdurende zorgverlof bouwt de werknemer wettelijke vakantiedagen op.

Wet arbeid en zorg (WAZO)

Diverse verlofregelingen

Verlof: betaald en onbetaald

Zorgverlof: onbetaald langdurig