Het ontslag van Kas van Iersel, die al meer dan tien jaar (stem)presentaties verzorgt voor RTL, is voorlopig van de baan. In kort geding bepaalt de rechtbank dat de presentator na vele jaren van kortdurende oproepcontracten een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft verkregen. Bovendien was afwezigheid bij de seizoensopening van RTL Boulevard verwijtbaar, maar geen reden die dringend genoeg is voor een ontslag op staande voet.

Voice-over Kas van Iersel komt bij de seizoensopening van RTL Boulevard niet opdagen, waarop RTL hem de volgende dag laat weten dat hij niet meer welkom is. In het kort geding dat Van Iersel aanspant, merkt de rechtbank zijn oproepcontract aan als gewone arbeidsovereenkomst vanwege de instructiebevoegdheid van RTL en het ontbreken van een vrijblijvend karakter. Daarnaast is wettelijk bepaald dat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat indien verschillende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd elkaar met tussenpozen van niet meer dan drie maanden opvolgen en een periode van 36 maanden is verstreken. Vanaf 2 januari 2007 was dat bij Van Iersel het geval.

 

Geen dringende reden

Hoewel het de presentator verweten kan worden dat hij de dag van de seizoensopening niet kwam opdagen, weegt dit niet zo zwaar dat een dringende reden oplevert voor een ontslag op staande voet. De rechtbank vindt het begrijpelijk dat Van Iersel niet zonder schriftelijk overeenkomst aan de slag zou gaan, omdat hij al eerder maandenlang voor RTL gewerkt had terwijl er nog geen contract was. RTL moet Van Iersel salaris betalen vanaf de seizoensopening en hem binnen zeven dagen weer tot zijn werk toelaten, op straffe van 2.500 euro per dag.

 

Rechtbank Amsterdam, 13 november 2008, LJN: BG4326

 

Houd er rekening mee dat vrijheidsbeperkende oproepcontracten die gedurende 36 maanden, met tussenpozen van niet meer dan drie 3 maanden, worden gesloten, gelden als een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.