Nu kan de levensloopregeling in bepaalde sectoren gebruikt worden om vanaf 60 jaar te stoppen met werken. In het regeerakkoord moeten het spaarloon en de levensloopregeling worden afgeschaft en vervangen worden door een zogenoemde vitaliteitsregeling. Deze kan echter niet worden gebruikt voor vervroegd uittreden.
Flexibele pensioenopties
De FNV wijst het kabinet erop dat de afschaffing van beide spaarregelingen in strijd is met eerdere beloften en ook ingaat tegen de eigen uitgangspunten van CDA en VVD. Onder meer ook de Politiebond NPB is fel tegen de vervanging van de regelingen in de vitaliteitsregeling.
De NPB gaat zich samen met de FNV hard maken voor het behoud van de flexibele pensioenopties en de persoonlijke keuzevrijheid die in 2005 met de werkgever zijn afgesproken. In een aantal sectoren is behoefte aan de levensloopregeling met het oog op vervroegd pensioen. Uit onderzoek blijkt dat 70 procent deelneemt met als doel eerder te kunnen uittreden.
Geen consistentie
De FNV voorspelt dat bijna niemand gebruik zal maken van de vitaliteitsregeling. Nu neemt slechts vijf procent deel aan levensloop, waarvan 70 procent vanwege de keuze van eerder uittreden. Als die mogelijkheid vervalt, maakt de overheid een nieuwe regeling voor nog geen twee procent van de Nederlanders.
De levensloopregeling bestaat pas vier jaar en is gericht op sparen voor de lange termijn. Het nu alweer afschaffen van de levensloopregeling laat volgens de FNV zien hoe weinig consistent het overheidsbeleid is.