Misschien bent u gewend de salarissen die u in december hebt uitgekeerd pas in januari van het volgende kalenderjaar te administreren. Omdat de spaarloonregeling per 2012 is afgeschaft, kan dat problemen gaan opleveren.
Spaarloonstortingen
Bij de salarisverwerking in december dit jaar moet u al alle spaarloonstortingen regelen. De banken accepteren bovendien vanaf 1 januari 2012 geen stortingen meer. En dat is van overeenkomstige toepassing als u dit in eigen beheer houdt. Als u een tijdvak van vier weken hanteert, is het raadzaam om geen spaarloonstortingen meer in het laatste tijdvak te laten vallen. Voor werknemers die iedere periode 1/13e deel van € 613 sparen, betekent dit dat u in de twaalfde periode tweemaal het gebruikelijke bedrag inhoudt. Op die manier kan de onbelaste storting so wie so niet in gevaar komen.
Eindheffing
Uiteraard moet aan alle formaliteiten voldaan worden. Dit betekent ook dat uw spaarloonreglement het mogelijk moet maken dat er in de decembermaand gespaard kan worden. Let erop dat u over het spaarloontegoed als werkgever een eindheffing van 25% verschuldigd bent en dat er rente verschuldigd is over de inleg. Dit laatste is zeker van belang als u het spaarloon in eigen beheer houdt. Dit betekent wel dat u per werknemer de rechten en plichten in eigen huis geadministreerd moet hebben.
Overgangsregeling
Zoals u inmiddels wel duidelijk zal zijn, komen de spaarloon- en levensloopregeling definitief
te vervallen. Deelnemen aan de spaarloonregeling is vanaf volgend jaar niet meer mogelijk. Vanaf 2013 kan iedereen eventuele levenslooptegoeden onderbrengen binnen het nieuwe Vitaliteitssparen. Aangetekend moet worden dat de levensloopregeling in 2012 en volgende jaren alleen open blijft staan voor deelnemers die op 31 december 2011 een positief saldo op hun levenslooprekening hebben van minimaal 3.000 euro (de overgangsregeling).