Werknemers ouder dan 55 jaar kunnen in het kader van de Regeling voor vervroegd uittreden (RVU) in overleg met u hun opgespaarde verlofuren opnemen voorafgaand aan hun AOW-gerechtigde leeftijd. Wees alert en let op de addertjes onder het gras.

Zorg ervoor dat het maximaal aantal wettelijk toegestane verlofuren niet wordt overschreden. Is dat het geval dan is er sprake van een belaste aanspraak en legt de Belastingdienst u een forse eindheffing/strafheffing op.

Voorwaarden

Een verlofstuwmeer wordt niet als een Regeling voor Vervroegd Uittreden (RVU) aangemerkt als aan de volgende drie voorwaarden is voldaan:

  • De aanspraken op verlof bedragen niet meer dan de arbeidsduur per week gerekend over een periode van 50 weken (de 250-dagenregeling).
  • De verlofaanspraken worden niet op een zodanig moment toegezegd dat opname alleen nog mogelijk is voorafgaand aan het pensioen.
  • Aan het toekennen van de verlofaanspraken wordt niet de voorwaarde verbonden dat de werknemer het verlof voorafgaand aan het pensioen moet opnemen.

Kort samengevat

Werknemers kunnen alle vormen van verlof of extra uren opsparen tot maximaal 50 keer de (gemiddelde) arbeidsduur per week. De werknemer kan dit verlof naar eigen keuze besteden. Hij kan dus besluiten dit verlof voorafgaand aan het pensioen op te nemen. Het verlofstuwmeer wordt daardoor geen RVU en er wordt geen eindheffing van 52 procent opgelegd.

Tip

Bij een individueel ontslag is geen sprake van de RVU-boete in de volgende situaties: ontslag wegens disfunctioneren, onenigheid over te voeren beleid of onverenigbaarheid van karakters. Dit zijn niet-leeftijdgerelateerde ontslagredenen waarbij de 52 procent-boete dus niet wordt opgelegd.

Tip

Voorafgaand aan het opnemen van de opgespaarde verlofuren, kan de werknemer eventueel nog levensloopverlof (maximaal 210 procent van het jaarsalaris) opnemen. Dit wordt niet aangemerkt als een RVU.

Tip

Om strafheffing te voorkomen is het verstandig een deskundige te raadplegen.