Malafide uitzendbureaus kunnen rekenen op een strengere aanpak. De Stichting Normering Arbeid (SNA) en de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU) hebben in een convenant afgesproken gegevens met elkaar uit te wisselen om zo benadeling van uitzendkrachten tegen te gaan.

Beide stichtingen houden zich bezig met de controle op de naleving van de cao en de normen voor het SNA-keurmerk. Zij streven dezelfde doelstelling na, namelijk het via zelfregulering borgen van de juiste toepassing van wettelijke regels en voorschriften op arbeidsvoorwaarden in de flexbranche. Beide partijen hebben daarom belang bij het onderling uitwisselen van gegevens.

 

SNA-keurmerk

Het keurmerk van de Stichting Normering Arbeid (SNA) is het keurmerk voor alle uitzendondernemingen en (onder)aannemers van werk. Het keurmerk is gebaseerd op NEN 4400-1 en NEN 4400-2, de Norm van de Stichting Normering Arbeid.

 

Convenant

In de praktijk betekent deze samenwerking een meer gerichte en daarmee effectievere handhavingsaanpak. Enerzijds kunnen signalen afkomstig uit de cao-onderzoeken van de SNCU het intrekken van of weigering tot afgifte van een SNA-keurmerk tot gevolg hebben. Anderzijds kan de door de SNA verstrekte informatie aanleiding geven tot het instellen van een controle door de SNCU.

 

Tip

Ga alleen in zee met uitzendbureaus met het SNA-keurmerk. U weet dan zeker dat de uitlener voldoet aan zijn afdrachten loonheffingen (en eventueel omzetbelasting), zodat u daarvoor niet aansprakelijk kan worden gesteld.