De Europese Commissie stelt een richtlijn voor gemeenschappelijke toegangs- en verblijfsvoorwaarden voor seizoenarbeiders uit derde landen voor. Het doel is een gemeenschappelijke procedure voor toegang en verblijf in de EU. Bovendien legt de richtlijn de rechten van seizoenarbeiders uit derde landen vast.

De Europese Unie heeft een structurele behoefte aan seizoenarbeid. De Europese Commissie verwacht dat voor seizoenarbeid binnen de EU steeds minder arbeidskrachten beschikbaar zijn.

 

De voorgestelde richtlijn heeft betrekking op niet-EU-burgers, die naar een EU-lidstaat komen om binnen de EU seizoenarbeid te verrichten. Het gaat om werk dat wordt uitgevoerd op grond van arbeidscontracten voor bepaalde tijd die rechtstreeks tussen de onderdaan van een derde land en de in een lidstaat gevestigde werkgever zijn gesloten.

 

Speciale procedure voor toegang

Het voorstel omvat een speciale procedure voor toegang en verblijf van seizoenarbeiders uit derde landen en legt hun rechten vast. Ook zijn er stimulansen voor circulaire migratie ingebouwd om te voorkomen dat een tijdelijk verblijf permanent wordt.

 

Het voorstel maakt deel uit van een breed pakket maatregelen in het kader van het Beleidsplan legale migratie van 2005 en wordt ook gedragen door het programma van Stockholm dat in december 2009 is goedgekeurd door de Europese Raad.

 

Belangrijkste punten van het voorstel:

  • een eenvoudiger procedure voor de toegang van seizoenarbeiders uit derde landen, op basis van gemeenschappelijke definities en voorwaarden, zoals een arbeidscontract of een bindend werkaanbod, waarbij een bepaald loon is bedongen;
  • een maximumduur van seizoenarbeid in de gehele EU (zes maanden per kalenderjaar);
  • een arbeidsvergunning seizoenarbeid voor drie jaar of een vereenvoudigde procedure voor hernieuwde toelating in volgende seizoenen;
  • wettelijke regels betreffende de arbeidsvoorwaarden van seizoenarbeiders;
  • seizoenarbeiders krijgen op bepaalde gebieden (zoals de vrijheid van vereniging en van aansluiting, het recht op sociale zekerheid, de uitkering van inkomensgerelateerde verworven wettelijke pensioenen, toegang tot goederen en diensten) recht op dezelfde behandeling als onderdanen van EU-lidstaten;
  • de EU-lidstaten mogen een arbeidsmarkttoets uitvoeren en zelf besluiten hoeveel seizoenarbeiders er worden toegelaten. Het voorstel creëert geen recht op toegang.