Het aflopen van de VPO CAO voor payrollers is een gevolg van vastgelopen onderhandelingen tussen de vakbonden FNV, CNV en De Unie enerzijds en de Vereniging van Payroll Ondernemingen (VPO) anderzijds. Deze bonden beschouwen payrollen als een ‘misleidende contractvorm’ waaraan ze verder geen medewerking meer willen verlenen. De consequentie van die opstelling is dat de huidige payrollkrachten weer komen te vallen onder de ABU CAO, de CAO voor uitzendkrachten. Die CAO is volgens Franken in bepaalde opzichten slechter dan de VPO-CAO, en dat betekent dus een achteruitgang als het gaat om zaken als pensioenvoorziening, salarishuis en rechtspositie.
Contract niet verlengen
Maar dat is niet alles, zegt Franken. “Door het vervallen van de VPO CAO moeten werkgevers in veel gevallen eerder besluiten het tijdelijke arbeidscontract om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd. Waar de vakbonden geen rekening mee houden is dat er nogal wat bedrijven zijn die daartoe onder de huidige economische omstandigheden nog geen mogelijkheden zien. Die kiezen dus voor het alternatief: het contract niet verlengen, en een nieuwe medewerker aantrekken waarvoor wel weer een arbeidscontract voor een bepaalde tijd kan worden afgesloten.”
Verschil in arbeidsvoorwaarden
Overigens verliezen payrollers die onder de VPO CAO hebben gewerkt hun betere arbeidsvoorwaarden en rechtspositie niet zolang ze onder dezelfde arbeidsovereenkomst werkzaam blijven. Dat geldt niet voor contractsverlengingen en nieuwe flexwerkers: die vallen per 1 januari direct onder de mindere ABU CAO. Franken noemt dat ‘opmerkelijk’, aangezien het nu de vakbonden zélf zijn die “debet zijn aan het ontstaan van verschillende arbeidsvoorwaarden voor flexwerkers”.