De quotumregeling wordt vanaf 1 januari 2015 (het jaar waarin de nieuwe wet ook voor bestaande gevallen in de Wet Sociale Werkvoorziening gaat gelden) in zes jaar stapsgewijs ingevoerd. Wanneer een bedrijf niet aan het quotum voldoet volgt een boete van 5.000 per werkplaats voor een arbeidsgehandicapte. Er komt een uitzondering op de quotumregeling voor bedrijven met minder dan 25 werknemers. Maar waarom wachten of zelfs een boete voor lief nemen? Het is een intensief traject maar aan het eind van de rit heb je betrokken medewerkers.
Wajongers
Dat is althans de ervaring van Alliander. De energiemaatschappij ziet het als haar verantwoordelijkheid om kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt een kans te bieden op werk, werkervaring of training. Vanuit het perspectief dat iedereen recht op werk heeft, ontwikkelt en participeert Alliander in initiatieven die tot doel hebben kwetsbare groepen naar de arbeidsmarkt te leiden. Met het project Step2work biedt het energiebedrijf werkloze jongeren zonder startkwalificatie en Wajongers een landelijk erkende vakopleiding en relevante werkervaring.
Maurits Derksen, Directeur HRM bij het energiebedrijf: “Wij vinden het belangrijk om te investeren in mensen waar het minder goed mee gaat in deze samenleving en daarom hebben we een programma speciaal voor hen ontwikkeld. Met de jongeren die aan dit traject deelnemen, komen we in contact middels de kaartenbakken van de regionale UWV’s. Zij hebben allerlei persoonlijke problemen en wij proberen ze vertrouwen te geven; vertrouwen in zichzelf en in hun toekomst. Om dit te realiseren gaan ze eerst 6 weken een voorschakel-traject in. Dit zijn intensieve weken waarin er onder begeleiding van psychologen en trainers gebouwd wordt aan dit vertrouwen. Aan het eind van deze periode presenteren ze een leerplan, worden ze gekoppeld aan een werkbegeleider en krijgen ze een werkplek en een opleiding. Jaarlijks nemen we 75 van deze jongeren aan, en na een jaar heeft 70 procent van hen een baan. Zowel bij ons als bij andere bedrijven. Het moment dat een arbeidsovereenkomst wordt getekend is prachtig, dat zijn topmomenten. Zo’n document is meer dan een handtekening, betekent meer dan enkel dat salaris. Het is het begin van iets heel nieuws, iets positiefs!”
Selectie van kandidaten
Via dit project heeft het energiebedrijf de afgelopen jaren honderden jongeren succesvol begeleid naar zelfstandigheid. Tientallen medewerkers van Alliander zijn betrokken bij de ontwikkeling van de deelnemers en volgen specifieke trainingen op het gebied van coachen en motiveren.
Derksen: “Wij vinden het belangrijk om te bouwen aan een betere samenleving en kiezen er dus heel bewust voor om letterlijk en figuurlijk te investeren in onze (toekomstige) medewerkers. Om ervoor te zorgen dat dit zich terugbetaalt, dat een programma succesvol is, is de selectie van de kandidaten enorm belangrijk. Daar waar wij contacten hebben en mogelijkheden zien, proberen we mensen te faciliteren. En zij moeten er echt voor willen gaan: je hebt er niets aan als het lokaal twee weken na de start van een project leeg is. Daarnaast wordt je succesfactor ook voor een heel groot deel bepaalt door de trainers, coaches en begeleiders. Zij moeten het enthousiasme in zich hebben om iemand te begeleiden in zijn werk en in zijn ontwikkeling.”