Dit blijkt uit een rondgang van het Brabants Dagblad langs sectoren met veel werknemers in zware beroepen. De lagere pensioenpremies wegen nauwelijks op tegen de fors hogere kosten die ze moeten maken om mensen langer in dienst te houden, verwachten de werkgevers in deze sectoren. Zij menen dat VNO-NCW en MKB-Nederland vooral spreken namens grote bedrijven, die makkelijker kunnen inspelen op de hogere AOW-leeftijd en dus meer profijt zullen hebben van de besparing op pensioenpremies.
Doorbetalen tot 67 jaar
Kleine en middelgrote bedrijven vrezen dat zij vooral in de knel komen door de verplichting in het kabinetsvoorstel om werknemers in zware beroepen na 30 jaar een lichtere functie te geven. Krijgen zij dat niet voor elkaar, dan moeten de werkgevers het loon deels doorbetalen tot 67 jaar. Ook zullen meer werknemers arbeidsongeschikt raken. Dit leidt tot hogere kosten voor werkgevers. De besparing op de pensioenpremies verzacht voor hen geenszins de torenhoge kosten, die zij maken om werknemers langer in dienst te houden.
Volgens Jan Berghuis, bestuurder van FNV Bondgenoten, kun je nu al voospellen dat werkgevers wel zullen uitkijken om oudere werknemers in dienst te nemen of te houden. Hij denkt dat kleine ondernemers meer gebruik gaan maken van flexibele werknemers, uitzendkrachten of zzp’ers, die ze niet in vaste dienst hoeven te nemen.
Tip 1
Tref net als 52 procent van de werkgevers in Nederland voorzieningen om langer doorwerken (tot en na 65 jaar) mogelijk te maken. Vooral de zogenoemde ontziemaatregelen zijn populair: ruim 40 procent geeft oudere werknemers extra vrije dagen, iets meer dan een kwart biedt de mogelijkheid om gebruik te maken van deeltijd-VUT of deeltijdpensioen. Dit blijkt uit een TNO enquête in het begin van dit jaar.
Tip 2
Neem maatregelen op het gebied van taakverlichting of -aanpassing, werktijdaanpassing, vrijstelling van onregelmatige diensten of overwerk.