Het Wetboek van Strafrecht verbiedt het werken met camera’s op niet openbare plaatsen. Daaronder valt ook de werkplek. Maar in bepaalde gevallen is het maken van opnames met een verborgen camera toch toegestaan.

Zo is het mogelijk om heimelijke observaties met een videocamera als bewijs te gebruiken mits de werkgever dit kenbaar heeft gemaakt, bijvoorbeeld aan de OR of door het op te nemen in de arbeidsovereenkomst of in een protocol. Dit geldt overigens ook voor controle op e-mail- en internetgebruik.

 

Detectivebureau

Eind vorig jaar speelde in Den Haag een zaak (LJN: C2228 en BC2229) waarbij een werkgever, die twijfels had over de arbeidsongeschiktheid van een van zijn werknemers, een detectivebureau inschakelde om uitsluitsel hierover te krijgen. Uit de video-opnamen die het detectivebureau op de openbare weg maakte, bleek dat de werknemer zijn ziekte had voorgewend. De rechter keurde het ontslag op staande voet goed.

 

Greep uit de kas

De kantonrechter in Haarlem besliste twee jaar terug dat een werkgever cameratoezicht mag gebruiken om te voorkomen dat werknemers spullen stelen of vernielen. De werkgever in die zaak had in een kassiersovereenkomst met zijn werknemers vastgelegd dat de mogelijkheid bestond dat werknemers met een verborgen camera zouden worden gefilmd. Het ontslag op staande voet vanwege een greep uit de kas achtte de rechter dan ook rechtvaardig.

 

LET OP: Observaties met verborgen camera’s zijn toelaatbaar mits u uw werknemers kenbaar maakt dat u de camera inzet.