Verblijf op Curaçao telt niet mee voor de AOW-opbouw, omdat het eiland geen onderdeel uitmaakt van het Rijk in Europa. Als hoofdregel voor de volksverzekeringen, waar de AOW een onderdeel van is, geldt dat iemand die in Nederland woont en werkt, AOW opbouwt gedurende 50 jaar, namelijk van zijn 15e tot zijn 65e.

Als iemand deze gehele periode in Nederland heeft gewoond en gewerkt, heeft hij recht op een volledige uitkering. Als iemand een periode niet verzekerd is geweest voor de volksverzekeringen, heeft dit als gevolg dat hij met 2% op zijn uitkering wordt gekort voor elk jaar dat hij niet verzekerd was.

 

Belangrijk is dus om vast te stellen waar men verzekerd is voor de volksverzekeringen, zodat men weet waarop men recht heeft vanaf 65-jarige leeftijd. In Europa is er een speciale verordening van toepassing op basis waarvan wordt vastgesteld onder welk sociaal verzekeringsstelsel iemand valt in een grensoverschrijdende situatie.

Tip

Op 1 mei 2010 is een nieuwe Europese Verordening over de sociale zekerheid in werking getreden, waardoor de verschillende situaties nog beter op elkaar zijn afgestemd. Als iemand naar een land buiten Europa emigreert of wordt uitgezonden, is het antwoord op de vraag waar hij verzekerd is, afhankelijk van het sociale zekerheidsverdrag dat Nederland heeft gesloten met het betreffende land. Dan is de verordening niet van toepassing. Indien de AOW-leeftijd op een later tijdstip dan 65 jaar wettelijk ingaat, zal de hier besproken kortingsregeling dienovereenkomstig aangepast worden.