Het formulier is vanaf die datum via www.belastingdienst.nl digitaal beschikbaar. De VAR blijft ook nog steeds op papier aan te vragen. De verklaring geeft zekerheid over de fiscale status van de inkomsten van bijvoorbeeld freelancers.
Wat kunt u met de VAR?
De Verklaring arbeidsrelatie heeft een sterke werking. Dat wil zeggen dat de opdrachtgever altijd mag uitgaan van een Verklaring arbeidsrelatie (var) van een opdrachtnemer waarop staat vermeld ‘winst uit onderneming’ (var-WUO) of ‘werkzaamheden voor rekening en risico van een vennootschap’ (var-dga). De opdrachtgever hoeft als de opdrachtnemer zo’n verklaring overlegt, dus niet te beoordelen of de opdrachtnemer bij hem wellicht toch in dienstbetrekking is. Voor de opdrachtgever ontstaat zo rechtszekerheidrechtszekerheid. Ook de opdrachtnemer hoeft (als hij de gegevens op de aanvraag correct heeft vermeld) zich geen zorgen meer te maken over premieplicht. Natuurlijk moet de opdrachtnemer alle inkomsten wel verantwoorden voor de inkomstenbelasting.
Voorwaarden
Aan de sterke werking van de var zijn de volgende voorwaarden verbonden:
- De werkzaamheden die in de var zijn aangeduid, moeten feitelijk overeenkomen met de werkzaamheden die de opdrachtnemer (freelancer) voor de opdrachtgever verricht.
- De werkzaamheden die de opdrachtnemer voor de opdrachtgever verricht, moeten:
1. vallen in het tijdvak waarvoor de beschikking geldt; of
2. vallen in het kalenderjaar aansluitend op het tijdvak waarvoor de beschikking geldt en worden verricht op basis van een overeenkomst die is aangegaan:
a. vóór 1 november van het kalenderjaar waarin het tijdvak is gelegen waarvoor de beschikking geldt; en
b. ingeval voor het aansluitende kalenderjaar al een beschikking is aangevraagd, voor de dagtekening van de voor dat kalenderjaar geldende beschikking.