Volgens de vakbond moeten arbeidsvoorwaardengesprekken in de relevante sectoren mede gaan over thuiswerkfaciliteiten, het recht om thuis te werken en het recht op onbereikbaarheid buiten kantooruren. Hoewel werkgevers wettelijk verplicht zijn om te zorgen voor een gezonde en veilige (thuis)werkplek, is er overigens geen juridische grondslag om kosten als die voor elektriciteit, wc-papier en kopjes koffie op de werkgever te verhalen. Dit terwijl die volgens de FNV fors kunnen oplopen.
Budgetvoorlichter Nibud berekende vorige maand dat de thuiswerker gemiddeld 2 euro per dag kwijt is. “Voor een korte periode moet je daar niet flauw over doen,” vindt Kitty Jong van de FNV. “Maar als het thuiswerken structureel wordt, worden er bij elkaar opgeteld reële kosten gemaakt voor bijvoorbeeld verwarming, elektriciteit en printjes.” De FNV wil per sector bekijken wat een redelijk bedrag is. “Het zal niet gaan om honderden euro’s,” zegt Jong. “Ik denk dat het rond de 50 euro zou kunnen uitkomen.”
Lagere kosten woon-werkverkeer
Accountantskantoor PwC becijferde dat als de helft van alle werknemers na de coronacrisis een dag per week thuis zou werken, de werkgevers jaarlijks 1,7 miljard euro zouden uitsparen aan huurkosten voor kantoorruimte en door verminderde uitgaven voor gas, elektriciteit en catering. Volgens datzelfde onderzoek besparen ook werknemers 1,1 miljard euro aan onder meer lagere kosten voor woon-werkverkeer. Werkgeversvereniging AWVN stelt dan ook dat de werknemer misschien kosten maakt, maar er ook veel voor terugkrijgt. “Als je kijkt hoeveel vrije tijd ze ervoor terugkrijgen dan is twee euro een koopje,” aldus een wooordvoerder van de AWVN.