De economische crisis lijkt niet langer de vakantieplannen te bepalen. In 2013 gaf 14 procent van de reizigers aan zijn vakantiegeld helemaal niet aan vakantie te besteden. In 2014 is dit slechts 7 procent. Ook is het te besteden vakantiebudget groter. Dat blijkt uit de Nationale Vakantiegeld Enquête van Vakantie.nl onder 867 respondenten.

Naast de 7 procent die niets besteedt aan de vakantie, geeft ruim de helft van alle Nederlanders al zijn vakantiegeld uit aan vakanties. In 2013 werd gemiddeld 44 procent van het vakantiegeld besteed aan vakantie. In 2014 ligt dit op 54 procent van het geld. Het resterende geld wordt door 42 procent besteed aan het spekken van de spaarrekening (42 procent). Ook besteedt 20 procent (een deel van) het vakantiegeld aan grote kostenposten in en om het huis. Opvallend: ondanks de economische crisis geeft slechts 16 procent aan dat hun vakantiegeld gebruikt wordt voor afbetalingen of schulden.

Rijk rekenen

Niet iedereen weet precies hoeveel vakantiegeld zij ontvangen. Men rekent op gemiddeld 9,5 procent, terwijl dit feitelijk ‘slechts’ 8 procent is.

Budget vakantie

Het consumentenvertrouwen lijkt te zijn gegroeid: er wordt meer uitgegeven aan vakantie. Per persoon wordt gemiddeld € 975,- besteed aan vakantie (€ 935,- in 2013). Dit is niet alleen de reissom, maar ook het geld dat uitgegeven wordt op de plaats van bestemming aan bijvoorbeeld eten.

 

Vakantiegeld binnen

Is het vakantiegeld al gestort of niet? Het maakt voor de Nederlander niet uit: de plannen zijn al grotendeels rond en 59 procent heeft zelfs al geboekt. Slechts 24 procent van de Nederlanders wacht echt met boeken tot het vakantiegeld binnen is.

Reisdoel

Waar gaan we heen? Nederland is het minst populair, slechts 13 procent gaat op vakantie in eigen land. Het merendeel (70 procent) gaat op vakantie in Europa. 17 Procent maakt een verre reis. Het vakantiegeld wordt nog steeds het meest besteed aan zonvakanties, maar liefst 38 procent gebruikt het hiervoor. Opvallend is dat autovakanties slechts in 18 procent van de gevallen wordt geboekt, terwijl het aantal mensen dat een rondreis maakt (15 procent) bijna net zo veel is. Kamperen doen we iets minder graag dan vroeger: slechts 11 procent gaat voor een kampeervakantie.

Rapport Vakantie en verlof

Met dit HR rapport beschikt u over de ultieme handleiding om aan de slag te kunnen met:

  1.     Vakantiedagen opbouwen, opnemen, uitbetalen en afkopen
  2.     Vakantie en ziekte
  3.     Huidige vakantiewetgeving
  4.     Verlof loopbaanonderbreking
  5.     Roostervrij verlof, bijzondere feestdagen en kopen en verkopen verlofrechten
  6.     Onbetaald verlof
  7.     Vakantiewerkers
  8.     Wet arbeid en zorg (WAZO) en zwangerschaps- en bevallingsverlof

Alle voorwaarden over vakantie en verlof op een rij inclusief checklists, diverse modellen (o.a. vakantiewerkovereenkomst, clausule vakantiedagen) en stroomschema’s! Meer informatie