Een werkgever krijgt voor een werknemer die al twee jaar arbeidsongeschikt is een ontslagvergunning van het CWI. Over de eindafrekening ontstaat een conflict over de uitbetaling van de opgebouwde doch niet opgenomen vakantiedagen. In de CAO staat dat de werkgever in het tweede jaar nog slechts 70 procent van het loon hoeft te betalen. Hij keert ook de vakantiedagen tegen 70 procent uit. De medewerker is het daar niet mee eens en stapt naar de rechter (Kantonrechter Hoorn, 14 juli 2008).
Volledig loon
Uit artikel 7:641 lid 1 BW zou je kunnen lezen dat vakantiedagen moeten worden uitbetaald tegen het laatstverdiende loon. De rechter oordeelt echter anders. Hij baseert zich daarbij op een uitspraak van de Hoge Raad in 1990 dat dit artikel onder loon verstaat ‘het gehele tussen werkgever en werknemer overeengekomen loon, inclusief vakantiebijslag en dertiende maand’. Verder oordeelt de rechter dat de uitbetaling de werknemer in staat dient te stellen om bij een nieuwe werkgever zoveel dagen verlof op te nemen als waarover de uitkering is berekend.
Tip
Bij het einde van een dienstverband moeten de vakantie-aanspraken van een zieke werknemer op basis van het volledige loon worden uitbetaald en niet op basis van het laatst betaalde loon.