Vaders moeten na de geboorte van hun kind een week vaderschapsverlof krijgen. De regeling kan op 1 januari 2012 een feit zijn. Dit zegt Ineke van Gent, Tweede Kamerlid van GroenLinks. Zij heeft het wetsvoorstel over het vaderschapsverlof voorgelegd aan de Raad van State, dat de Tweede Kamer adviseert over wetsvoorstellen.

Van Gent had al eerder een voorstel ingediend over het vaderschapsverlof. Dit ging niet door omdat er te weinig steun was van andere partijen. Het was toen het plan om de werkgevers het loon te laten doorbetalen.

 

Nu verwacht zij wel een meerderheid van PVV, PvdA, SP, D66 en GroenLinks. Nederland loopt Europees gezien ver achter met het vaderschapsverlof. Alleen Luxemburg en Griekenland hebben dezelfde regeling als Nederland. Jonge vaders hebben nu volgens de wet recht op twee doorbetaalde vrije dagen. In cao’s is dat soms uitgebreid tot drie dagen. Dit verlof komt voor rekening van de werkgever.

Werkloosheidskas

Van Gent stelt voor de week vaderschapsverlof voor rekening van de werkloosheidskas te laten komen. “Dat is lastenverlichting voor werkgevers, tot het moment dat de premie eventueel ietsje omhoog moet.”

Het Europees Parlement wilde vorig jaar een uitbreiding van het ouderschaps- en vaderschapsverlof. Toenmalig minister Donner van Sociale Zaken voelde er niets voor om iets met die aanbeveling te doen. “De huidige minister van Sociale Zaken, Henk Kamp van de VVD, loopt ook niet hard. Dus kom ik met mijn initiatief,” aldus Van Gent.