Werkgevers, werknemers en het kabinet zijn overeengekomen hoe zaken als de arbeidsmarkt, het ontslagrecht, de pensioenen, de flexcontracten en de WW moeten worden aangepakt. Deze gezamenlijke visie is essentieel voor de economie en de overheidsfinanciën, stellen de partijen.

De sociale partners benadrukken dat het op 11 april 2013 afgesloten akkoord gebouwd is op de gedachte van een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid voor het functioneren van de arbeidsmarkt. Dat wil zeggen dat mensen die werkloos worden zo snel mogelijk weer een baan krijgen en dat mensen met een handicap een reële kans krijgen om aan het werk te komen.

Maatregelen


• Ontslagrecht

Het ontslagrecht wordt met ingang van 1 januari 2016 vereenvoudigd. Er komt een rechtvaardiger systeem met minder juridische procedures.


• Ontslagvergoeding

De hoogte van de ontslagvergoeding komt in de wet te staan en wordt afhankelijk van het aantal gewerkte jaren. Voor de eerste tien jaar dienstverband wordt de ontslagvergoeding een derde maand per gewerkt jaar, daarna een halve maand per gewerkt jaar. Er komt een maximum van € 75.000 en voor mensen die meer verdienen wordt de vergoeding maximaal een jaarsalaris. Het geld dat ontslagen werknemers krijgen, moet vooral gebruikt worden om zo snel mogelijk weer ander werk te vinden.


• Flexwerk

Op het gebied van flexwerk is afgesproken een einde te maken aan de schijnconstructies, waarbij werknemers met buitenlandse sociale lasten en belastingen goedkoop in Nederland kunnen werken. En er moet een verbod komen op nulurencontracten in de zorg. Andere sectoren die wel nulurencontracten willen afsluiten, moeten hiervoor afspraken maken in de cao.

Daarnaast mag een flexwerker in twee jaar tijd voortaan maximaal drie contracten hebben. En pas na een onderbreking van zes maanden (nu: drie maanden) kan deze flexwerker weer aan de slag bij hetzelfde bedrijf. Alleen in cao-afspraken kan ‘gemotiveerd’ van deze regeling worden afgeweken tot een maximum van zes contracten in vier jaar. 

Ook de regels voor het uitbesteden van werk worden aangescherpt. Uitbestede medewerkers moeten voortaan in principe tegen dezelfde arbeidsvoorwaarden mee naar de nieuwe organisatie. In dit kader gaan werkgevers en vakbonden in de Stichting van de Arbeid strictere afspraken maken over payrollen.


• Werkpleinen

Er komen 35 werkpleinen in Nederland van waaruit vakbonden, gemeenten en werkgevers ervoor gaan zorgen dat mensen aan het werk komen.


• Quotering Wajong en WSW

Werkgevers gaan zich inzetten om de instroom in de Wajong en de WSW te beperken. De voorgenomen verplichte quotering wordt pas ingevoerd als blijkt dat de vrijwillige inspanningen van de ondernemingen niet slagen. Dat wordt eind 2016 of begin 2017 getoetst.


• WW

De WW krijgt in de wet een maximale duur van twee jaar (nu 38 maanden) en wordt in de cao’s aangevuld. Deze maatregel gaat, net als het ontslagrecht, pas in op 1 januari 2016. Deze beperking blijft voor de wettelijke WW-duur, het derde jaar moet apart geregeld worden door werkgevers en werknemers bij cao-onderhandelingen. De hoogte van de WW zou volgens het regeerakkoord in het tweede jaar op 70 procent van het minimumloon uitkomen in plaats van op 70 procent van het laatstverdiende salaris. In het sociaal akkoord is besloten de WW toch op het 70 procent van het laatstverdiende loon te laten. Werknemers gaan dus weer een WW-premie betalen.


• Bezuinigingen

Het bezuinigingspakket voor 2014 gaat van tafel. In augustus wordt bekeken hoe dan de omstandigheden zijn en welke maatregelen moeten worden genomen met het oog op 2014.


• Pensioen

Het maximale percentage dat mensen via hun loonstrookje aan pensioen opbouwen werd in het regeerakkoord verlaagd van 2,15 naar 1,75 procent van het bruto inkomen. Deze maatregel wordt door de onderhandelaars (kabinet, werkgevers en werknemers) de komende maanden heroverwogen.