Ondanks de economische crisis breidt 62 procent van de Europese werkgevers het secundaire arbeidsvoorwaardenpakket uit. Ook wil een derde van de onderzochte multinationals de voorwaarden van hun werknemers wereldwijd gelijktrekken.

Werkgevers zorgen goed voor hun werknemers ondanks de economische crisis. Meer dan 60 procent van hen breidt hun secundaire arbeidsvoorwaardenpakket uit door werknemers een keuzepakket te bieden, zo blijkt uit onderzoek van Mercer onder 516 bedrijven in 12 Europese landen. Bijna tweederde overweegt nog een dergelijk pakket aan te gaan bieden.

 

Talentmanagement

Peter Conneman, arbeidsvoorwaardenadviseur bij Mercer: “Het is niet onbegrijpelijk dat werkgevers in Europa juist deze pakketten uitbreiden ondanks dat veel van hen op de financiën moeten letten. Ze zijn duidelijk bereid te investeren in het behoud van goede werknemers, maar ook in het aantrekken van de juiste werknemers. Dit ondanks het feit dat 39 procent de administratieve zaken en bijkomende kosten een uitdaging vindt.”

 

De werkgeverspositie in de markt wordt door werkgevers genoemd als grootste reden voor hun uitbreiding van de voorwaarden: 58 procent van hen noemt dit als belangrijkste drijfveer. Het binden van werknemers en behoud van talent worden beide door 54 procent genoemd.

 

Voorwaarden gelijk trekken

Multinationals hanteren vaak verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden per land. De genoemde redenen zijn vaak culturele aspecten, verschillende gebruiken en bijvoorbeeld belastingregels die gelijktrekken lastig maken. Toch willen in vergelijking met vorig jaar meer multinationals de voorwaarden gelijktrekken: van 25 naar 30 procent. Eveneens is het aantal organisaties dat denkt hier nog niet aan toe te zijn gedaald van 38 naar 20 procent.

 

Nederland

Binnen Nederland biedt 74 procent van de onderzochte bedrijven een keuzepakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden. De helft hiervan wordt door de werkgever betaald, de andere helft komt tot stand door een systeem waarin werknemers hun salaris of andere arbeidsvoorwaarden kunnen uitruilen voor secundaire arbeidsvoorwaarden. 92 procent van de werknemers die nu nog geen secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden is van plan dit binnen twee jaar wel aan te gaan bieden.