Een werkgever heeft enige vrijheid bij het bepalen van het (norm)loon van zijn werknemers. De inspecteur kan niet op de stoel van de werkgever gaan zitten en dat loon corrigeren, aldus De Salarisadviseur. Zo meldt Salarisnet.nl.

Onlangs moest Rechtbank Haarlem (3 november 2008, LJN: 08/3988) een discussie beslechten tussen een werkgever, een restauranthouder/kok en de belastinginspecteur. De restauranteigenaar had zes studenten in dienst die op oproepbasis bij hem aan het werk waren. De werkgever deelde deze werknemers in onder de functiegroep ‘hulp bediening’, zoals omschreven in de cao. De inspecteur vond dat de studenten hadden moeten vallen onder de functiegroep ‘medewerker bediening’ waarop het Fooienbesluit van toepassing was. De werkgever kreeg een naheffingsaanslag opgelegd.

 

Voortdurend onder toezicht
Volgens de rechtbank slaagde de inspecteur er niet in aan te tonen dat het loon dat aan het bedienend personeel was uitbetaald lager was dan het minimumloon dat voor hen gold volgens de cao. Belangrijk daarbij was dat de kok/eigenaar vanuit de open keuken het personeel aanstuurde. De werknemers stonden dus voortdurend onder toezicht. Bovendien vond de rechter het van belang dat een werkgever een zekere mate van beoordelingsvrijheid mag worden gegund. ‘Hulp bediening’ was dus akkoord en de naheffingsaanslag werd vernietigd.

Let op
Het fooienbesluit dat regelt in welke gevallen fooien zijn belast is sinds 2005 in de Wet op de loonbelasting opgenomen. Sinds die tijd geldt de regeling niet alleen meer voor bedienend personeel, maar ook voor keukenpersoneel.