Met het huidige winterweer verminderen winterbanden de kans op ongelukken. De meerderheid van de Nederlanders vindt dat het verschaffen van winterbanden voor leaseauto’s een taak van de werkgever is.

Dat blijkt uit een inventarisatie van juridisch dienstverlener JuroFoon onder 562 respondenten.

 

Ondanks dat het in Nederland niet wettelijk verplicht is, vindt 67,1 procent van de ondervraagden dat werkgevers voor winterbanden bij leaseauto’s moeten zorgen. 28,5 procent vindt dat het de eigen verantwoordelijkheid van de werknemer is en 4,4 procent van de respondenten ziet hierin een taak voor de overheid. 

Verantwoordelijkheid

Werkgevers zijn niet wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat de leaseauto in de winter van winterbanden is voorzien. Een werkgever kan echter wel aansprakelijk zijn voor (letsel)schade als gevolg van ontbrekende winterbanden. De weigering om winterbanden te verschaffen kan onder omstandigheden namelijk slecht werkgeverschap opleveren.

 

Let op

Werknemers hebben tevens zelf een verantwoordelijkheid. In eerste instantie zijn zij namelijk zelf verantwoordelijk voor een veilige auto. Er is wel een aantal zaken waar men op kan letten:

  • Werknemers kunnen zelf afspraken maken met de werkgever over de leaseauto, op het moment dat deze in gebruik wordt genomen. Op dat moment kan een werknemer tevens de wens voor winterbanden aangeven. 
  • Wanneer er geen afspraken zijn gemaakt over het gebruik van winterbanden, kan dat duiden op slecht werkgeverschap. Werkgevers hebben namelijk de taak om ongevallen, letsel en schade ten aanzien van werknemers zoveel mogelijk te voorkomen. Bij beroepen waarbij de werknemer een groot deel van de dag op de weg zit, zoals een vertegenwoordiger, kan het niet verschaffen van winterbanden zelfs vallen onder schending van de zorgplicht.
  • Werknemers zijn zelf ook verplicht te waken voor ongelukken. Een werknemer die weet dat hij in een onveilige leaseauto stapt, is zelf gedeeltelijk aansprakelijk wanneer er schade ontstaat.