Het wetsvoorstel Verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen en maximering pensioengevend inkomen en het Belastingplan 2014 is op donderdag 6 maart 2014 door de Tweede Kamer aangenomen. Voorafgaand aan het debat vond een spoedoverleg plaats tussen overheid, werkgevers, FNV, CNV en MHP.

Doel van het spoedoverleg was een breed gesteund pensioenpakket te realiseren. FNV haakte echter af. FNV gaat vandaag, maandag 10 maart, weer om de tafel om opnieuw het nieuw ontstane pensioenpakket te beoordelen. Als dat een ‘ ja’ wordt is het pensioenakkoord er eindelijk door. Anders grijpt Kamp terug op de afspraken uit het regeerakkoord. Dan wordt de AOW-leeftijd in 2020 (kaal) verhoogd naar 66 jaar. Het is de bedoeling dat het wetsvoorstel 1 januari 2015 in werking treedt.

Aanvullende afspraken

  1. Werkgevers nemen alsnog bij onderdekking hun verantwoordelijkheid door bijstorting of door premieverhoging. De andere kant van de solidariteitsmedaille is dan dat bij overdekking door de werkgever geld kan worden onttrokken aan het fonds of dat de premie wordt verlaagd. Afspraken over hoe hiermee precies om te gaan moeten nog worden gemaakt.
  2. Bij de aanname van toekomstige rendementen moet prudentie in acht worden genomen, om te voorkomen dat rooskleurige percentages de financiële fundamenten onder het fonds wegslaan door een te lage premie te heffen of door te snel te gaan indexeren. Gevolg van snelle indexatie is weer dat de aanwezige gelden voornamelijk worden gebruikt voor de huidige oudere generaties, ten nadele van jongere deelnemers.
  3. Er komt een nominale werkbonus voor mensen die doorwerken tussen 61 en 65 jaar. Deze werkbonus gaat de inkomens gerelateerde doorwerkbonus en de hoge arbeidskorting voor de oudere werknemer vervangen. Deze wijziging is door minister Kamp ingebracht om de FNV-voorwaarde in te vullen dat lage inkomens toch met 65 jaar met pensioen kunnen blijven gaan. Op aandrang van MHP komt er een overgangsmaatregel voor de hogere inkomens die de inkomensachteruitgang aanzienlijk beperkt.
  4. De levensloopregeling blijft bestaan voor alle mensen die daar nu al gebruik van maken en minimaal op 31 december 2012 een saldo van 3.000 euro hadden. Deze mensen kunnen premie blijven inleggen en kunnen het tegoed blijven gebruiken voor vroegpensioendoeleinden. Voor alle werknemers en ook zzp’ers die niet aan deze voorwaarden voldoen komt er een spaarregeling tot maximaal € 20.000 op basis van de omkeerregel. De regeling kent geen geclausuleerde spaardoelen, met uitzondering van de regel dat de laatste twee jaar voor de AOW-gerechtigde leeftijd maximaal 10.000 euro per jaar uit de pot kan worden genomen.
  5. Er komt een mobiliteitsbonus van 3.500 euro voor het in dienst nemen van een 55-plusser gedurende drie jaar. Gaat het om een 50-plusser dan bedraagt de bonus 7.000 euro.
  6. Er komt een van werk naar werk (VWNW) budget. Concrete afspraken over een VWNW-budget in de cao leiden tot financiële ondersteuning door de overheid. Zo worden bijvoorbeeld de scholingskosten van met ontslag bedreigde werknemers gecompenseerd door de overheid.

Extra maatregelen

Minister Kamp van Economische Zaken beloofde tijdens het debat dat er een regeling komt voor mensen met een arbeidsongeschiktheids- en werkeloosheidsuitkering, zodat deze doorloopt tot de nieuwe AOW-leeftijd van 66 of 67 jaar. Kamp wil ook maatregelen treffen voor werknemers met een laag inkomen die toch op 65-jarige leeftijd met pensioen willen.

Masterclass Werkkostenregeling: Nu voorbereiden

De werkkostenregeling heeft een financiële impact op uw organisatie. Zorg dat u helemaal up-to-date bent en in staat bent om deze impact in kaart te brengen. Wellicht is het voordelig om nog te sleutelen aan de arbeidsvoorwaarden. Wees er dus op tijd bij en gebruik de eerste helft van 2014 om actie te ondernemen en goed voorbereid te zijn! Meer info >