Na een internetconsultatie en adviezen van zowel de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) als de Raad van State is het conceptwetsvoorstel voor de Uitvoeringswet op 12 december 2017 ingediend bij de Tweede Kamer. Naar aanleiding van vragen van Kamerleden is het wetsvoorstel twee keer gewijzigd. Met de eerste wetswijziging van de Uitvoeringswet van 14 februari 2018 zijn een aantal veranderingen doorgevoerd. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat een minderjarige of onder curatele gestelde contact op kan nemen met niet-commerciële hulp of adviesdiensten, zonder dat daar toestemming van de wettelijke vertegenwoordiger voor nodig is.
Daarnaast zijn met deze wetswijziging ook een aantal bevoegdheden van de AP verduidelijkt en is de Uitvoeringswet in bepaalde gevallen aangescherpt om deze meer beleidsneutraal te maken. Dit houdt in dat de bepalingen van de AVG nog beter zijn aangesloten bij de regels die onder de Wbp golden. De tweede wetswijziging op 9 maart 2018 gaf de AP rechtspersoonlijkheid en verduidelijkte onder meer regels over de begroting van de AP.
Amendementen en moties
Bij de stemming op 13 maart 2018 werd naast het wetsvoorstel ook gestemd over zeven amendementen en zeven moties. Daarbij zijn twee amendementen aangenomen. De eerste neemt een bepaling in de Uitvoeringswet op waarin de AP wordt aangespoord om bij de toepassing van de AVG rekening te houden met kleine ondernemingen. Het tweede amendement heeft tot gevolg dat het College van de AP altijd uit drie leden moet bestaan. Ook zijn vier moties aangenomen en is een motie overgenomen. Middels deze moties wordt de regering bijvoorbeeld gevraagd om een half jaar na inwerkingtreding van de UAVG te rapporteren over verschillende onderwerpen, waaronder de eerste ervaringen met de behandeling van individuele klachten door de AP en de verwerking van gezondheidsgegevens van werknemers in geval van ziekte.
In het Kamerdebat van 8 maart heeft minister Dekker benadrukt dat de prioriteit ligt op de afronding van het wetsproces. Vanwege de beperkte tijd voor 25 mei 2018 is ervoor gekozen de Uitvoeringswet beleidsneutraal op te stellen. De minister stelt dan ook voor om direct na afronding van het wetsvoorstel te beginnen met een modernisering van de Uitvoeringswet. Dan is er meer tijd om de gevolgen van verdergaande wijzigingsvoorstellen te onderzoeken en om de nodige belangenafwegingen te maken. Nu het wetsvoorstel voor de Uitvoeringswet door de Tweede Kamer is aangenomen, zal de Eerste Kamer nog over het wetsvoorstel stemmen.