De Europese Commissie wil het zwangerschapsverlof verlengen, mogelijk tot minimaal achttien weken. Voor Nederlandse moeders zou de nieuwe ‘zwangerschapsverlofrichtlijn’, die de vorige uit 1992 moet vervangen, dus een extra verlof van twee weken betekenen, zo meldt De Volkskrant.

De Europese ondergrens is op dit moment nog veertien weken. Nederlandse vrouwen krijgen nu zestien weken verlof rond de bevalling, waarvan ze er in principe minimaal vier voor de bevalling moeten opnemen. In België hebben vrouwen recht op vijftien weken verlof, in Duitsland veertien weken en in Denemarken achttien. In sommige vroegere Oostbloklanden gelden veel langere verloven, Tsjechische vrouwen bijvoorbeeld hebben 28 weken.

 

Gezondheid in gevaar

Werkgeversorganisatie VNO-NCW wijst erop dat zwangerschapsverlof is bedoeld ter bescherming van de gezondheid van zwangere en pas bevallen vrouwen. “In het voorstel doet de Commissie zelfs geen poging om aan te tonen dat deze gezondheid in gevaar is en dat daarom het verlof moet worden uitgebreid. Het is met elk voorstel voor meer verlof hetzelfde: er komt altijd wat bij en er gaat nooit wat af”, aldus een woordvoerder van VNO-NCW.

 

Langer werken in plaats van meer verlof

Met het voorstel om het zwangerschapsverlof tot (tenminste) achttien weken te verlengen, zit de Europese Commissie volledig op het verkeerde spoor, aldus MKB-Nederland. Juist in deze tijd van vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt moet de discussie gaan over langer werken in plaats van meer verlof. MKB-Nederland presenteert later dit jaar een voorstel voor een alternatieve verlofregeling, dat meer en beter inspeelt op de behoeften van zowel de individuele werknemer als de individuele werkgever.