Het voorstel van minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om arbeidscontracten te verlengen, is niet met hoerageroep door de Tweede Kamer ontvangen. Kamp stelt een tussensoort arbeidscontract voor: tussen een kort tijdelijk contract en een vast contract komt een tijdelijk contract van vier tot maximaal tien jaar.

Het mes van Kamps plannen snijdt aan twee kanten: werknemers kunnen voortaan langer en vaker een tijdelijk contract aangeboden krijgen; werkgevers hoeven minder snel een vast contract aan te bieden. Kamp probeert met zijn plannen de arbeidsmarkt te flexibiliseren, zonder aan het ontslagrecht te komen. In het regeer- en gedoogakkoord is immers afgesproken dat het ontslagrecht ongemoeid blijft.

 

Voor- en nadelen

Sommige politieke partijen vrezen dat de positie van de werknemer in het geding komt. Zo zal er de kans van een pensioengat kunnen ontstaan en ook is het steeds moeilijker om met een tijdelijk contract een financiering voor een eigen huis te krijgen. Kamp meent echter dat langere tijdelijke contracten veel voordelen heeft. Een werkgever zal eerder willen investeren in scholing als hij een flexibele kracht langdurig aan zich kan binden, omdat de terugverdientijd van de investering langer is. Bovendien biedt een langdurig tijdelijk contract een werknemer meer zekerheid dan drie opeenvolgende tijdelijke contracten van bijvoorbeeld één jaar.

 

De minister heeft de Tweede Kamer toegezegd in mei van dit jaar in een brief op de bezwaren in te gaan.

 

Nu is het nog zo dat na drie korte opeenvolgende contracten automatisch een contract voor onbepaalde tijd volgt. Daaraan wil de bewindsman een halt toe roepen. Het moet mogelijk worden dat werkgevers straks ook nog een langer tijdelijk contract van bijvoorbeeld zeven of tien jaar kunnen aanbieden.