Het aantal thuiswerkers is weer toegenomen met 4 procent. De tweemaandelijkse ICT Barometer van Ernst & Young vroeg 600 Nederlandse directeuren, managers en professionals afkomstig uit het bedrijfsleven en de overheid of zij al dan niet gedeeltelijk thuiswerken, zo meldt Het Financieele Dagblad.

Ja, zegt 60 procent van de werknemers in de dienstverlenende sector. Ja, zegt slechts 40 procent van de ondervraagden bij de overheid. Tegenover 24 procent van de jongere werknemers (tot 34 jaar) die thuis werken acceptabel vinden staat, staat 56 procent van de oudere (50 plussers) werknemers te springen om te telewerken.

 

Kloof tussen jong en oud duidelijk zichtbaar

Van de thuiswerkers verwacht een kwart in het komende jaar nog meer vanuit huis te zullen werken. Het zijn vooral grote bedrijven waar deze verwachtte toename het sterkst is. Het aantal uren dat vanuit huis wordt gewerkt blijft ook een lichte stijging vertonen. Ongeveer de helft van de ondervraagde managers werkt deels vanuit huis, gemiddeld 11 uur per week. Ook hier is de kloof tussen jong en oud goed te zien. Jongeren werken gemiddeld 7 uur per week thuis, ouderen 15 uur.

 

Het grote struikelblok

Maar zolang de groei van het aantal thuiswerkers gelijk blijft aan de groei van de economie en het aantal werkenden, blijft het mobiliteitsprobleem bestaan. Volgens Jacob Verschuur, directeur Ernst & Young ICT Leadership, blijven het grote struikelblok de ‘dinosaurussen’ onder de managers die anno 2008 nog steeds hun mensen om klokslag half negen achter hun bureau willen zien zitten.

 

Uit het onderzoek is blijkt verder dat bij een op de drie organisaties thuiswerken totaal onbespreekbaar blijft.