Eén op de vijf werknemers werkt minstens één dag per week thuis. Het thuis afmaken van (over)werk is de belangrijkste reden voor thuiswerk, niet het combineren werk en zorg.

Het aantal werknemers dat thuiswerkt is over de laatste 10 jaar gestegen met 5 procentpunten. Het aantal uren dat thuis gewerkt wordt, is ook gestegen: van 6,5 uur in 2004 tot ruim 8 uur in 2014. Dit blijkt uit de SCP-publicatie Aanbod van arbeid 2016.

Het thuis afmaken van (over)werk en de concentratie en efficiëntie waarmee het werk kan worden gedaan, zijn de belangrijkste redenen om thuis te werken. Het combineren van arbeid en zorg is veel minder vaak de reden om thuis te werken. Dit verklaart mogelijk ook waarom thuiswerk niet altijd tot minder combinatiedruk leidt aldus het SCP.

Werken, zorgen, leren

De resultaten over werken, zorgen en leren laten zien dat de combinatie niet voor iedereen makkelijk te bereiken is. Scholing en flexibele werkvormen worden als mogelijke instrumenten gezien om de burger in staat te stellen op alle terreinen te kunnen participeren. Kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals ouderen, lageropgeleiden en flexwerkers krijgen echter relatief weinig scholing blijkt uit de SCP-publicatie. Ook hebben flexwerkers, deeltijders, en lageropgeleiden minder toegang tot flexibele werkvormen, zoals thuiswerken. Voor hen lijkt werken, zorgen en leren op een flexibele arbeidsmarkt vooralsnog een moeilijk te realiseren ideaal.