Van thuiswerkplek tot third workplace in een horecagelegenheid, medewerkers brengen steeds meer werktijd door buiten de directe werkomgeving. Welke rol speelt HR op deze externe workplaces?

“Ervan uitgaand dat het werk is waar je bent, gaan medewerkers de plek opzoeken waar ze zich fijn voelen,” aldus Mark Mobach, lector Facility Management van de Hanzehogeschool Groningen. “Tenzij ze last hebben van – vaak inmiddels gedateerde– maatschappelijke conventies. Zelf begin ik me na een week thuiswerken  ongemakkelijk te voelen omdat ik collega’s wil zien. Ik vermoed dat dergelijke conventies bij nieuwe generaties steeds minder een rol zullen spelen, mede door de opkomst van videoconferenties.”

Mobach verwacht dat de medewerkers steeds meer de stad als werkplek zullen zien. “De third workplace wordt booming. En dan niet zozeer de third workplace als aanbodplek, maar in de zin dat je overal kunt werken.”

Kantoorplek als stad

Mobach voorziet daarnaast dat de thuiswerkplek steeds belangrijker wordt en dat de kantoorwerkplek verder zal krimpen. “Tegelijkertijd wordt niet alleen de stad een werkplek, maar de kantoorwerkplek ook steeds meer een stad. Een bruisende, levendige ontmoetingsplek, waar de medewerker graag naartoe gaat als hij geïnspireerd wil worden. Het gebruik daarvan zal sterk af gaan hangen van het karakter. Een introvert iemand zal minder behoefte hebben aan die bruisende levendige kantoorwerkplek en wellicht meer thuis werken.” Mobach benadrukt dat zijn bespiegelingen vooral gaan over een klein segment. “Een groot deel zal voorlopig nog in het klassieke cel- en groepskantoor blijven werken.”

Hij voorziet ook nog een andere ontwikkeling: door filevermijdend gedrag en meer harmonie met het privéleven vindt waarschijnlijk een verdichting plaats van de hoeveelheid mensen. “Het overgrote deel van de medewerkers komt vooral in een bepaalde korte periode naar het werk. Bijvoorbeeld van tien uur ’s ochtends tot drie uur ’s middags: na de file op pad, voor de file thuis voor de thee met de kinderen. Hamvraag wordt dan: wat doe je van drie uur ’s middags tot tien uur ’s ochtends met het kantoor?”

Werkstress voorkomen

Ook in die veranderende wereld, waarin op een andere manier wordt omgegaan met de werkplek, is er nog een functie voor HR. Mobach: “Allereerst op het gebied van de corporate identity. HR moet het contact met de medewerker onderhouden. En belangstelling tonen voor de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker en voor de medewerker als mens. Daarnaast is er het vraagstuk van de arbotechnische verantwoordelijkheid. Waar houdt die op en waar begint die? Voor facility managers kan dit betekenen, dat zij zich gaan bezighouden met home services. Ze kunnen dan een vast bedrag aan een medewerker geven voor werkplekinrichting thuis, maar ook gaan werken met preferred suppliers.”

Volgens Mobach ligt er voor HR in die veranderende wereld een belangrijke rol om uitputting en werkstress te voorkomen. “Door bijvoorbeeld paal en perk te stellen aan het altijd online zijn als mensen geen grenzen kunnen stellen en hun functioneren en gezondheid in gevaar brengen. Ik ben daar een groot voorstander van, want HR heeft in deze ook een zorgplicht met betrekking tot de gezondheid van de medewerker.” Het brengt Mobach bij een andere taak van HR, verandermanagement. “Uiteindelijk zal HR moeten bewerkstelligen dat een medewerker – maar ook het middenmanagement – zich op dit punt anders gaat gedragen en dat een cultuur gaat veranderen.”

Great Workplace to be

Mark Mobach is een van de sprekers op het event ‘The Great Workplace to be’ op 11 november in Het Spoorwegmuseum. Centraal staat het creëren van een optimale werkomgeving. De organisaties die de juiste variëteit en ondersteuning van de werkomgeving  kunnen bieden, hebben de grootste kans om talent aan te trekken, te behouden en optimaal te laten presteren. Meer informatie