De positie van de vrouw op de arbeidsmarkt verbetert dankzij de mogelijkheid tot telewerken. Dat is de conclusie van het voormalige kabinet en staat te lezen in het eindrapport van de Taskforce Deeltijdplus.

In 2007 werd de Taskforce Deeltijdplus in het leven geroepen en in het eindrapport staat nu onder meer te lezen dat flexibele werkvormen de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt versterken.

 

Telewerken

Onder flexibele werkvormen wordt onder andere verstaan de mogelijkheid tot verlof, tot tijdelijke deeltijdarbeid, tot aangepaste arbeidstijden en tot telewerken – werken vanuit huis. Met name dit laatste biedt veel voordelen voor de arbeidsparticipatie van vrouwen. Vrouwen zien zich immers vaker dan mannen genoodzaakt hun werk te combineren met de zorgtaken thuis, met als gevolg dat ze minder actief zijn op de arbeidsmarkt en hierdoor ook een lagere beloning krijgen.

Langer doorwerken

Doordat het tegenwoordig gemakkelijker is om thuis te werken, worden vrouwen echter in de gelegenheid gesteld om langer door te werken en kunnen ze zo meer uren per week maken. Dit op zijn beurt kan tot een hoger uurloon leiden.

In totaal kan telewerken zelfs leiden tot een stijging van 17 procent van het uurloon en een toename van zo’n 12 procent van de arbeidsduur. Overigens is de behoefte aan telewerken groter dan de ruimte die werkgevers er daadwerkelijk voor bieden – iets wat zowel voor mannen als vrouwen geldt.