Dit blijkt uit internationaal onderzoek van KPMG waaraan ruim 800 overheidmedewerkers deelnamen. Tweederde van hen gelooft dat het ouder worden van het ambtelijk apparaat ingrijpende gevolgen heeft voor de dienstverlening aan de burger. Met name ambtenaren in Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten vinden dat het management de gevolgen van de vergrijzing onderschat en te weinig initiatieven neemt hierin.
Demografische veranderingen ingrijpend
“Met een werknemersbestand dat duidelijk ouder is dan in de private sector, zal de overheid de gevolgen van de demografische veranderingen ingrijpend gaan voelen,”zegt Henk Berg, partner bij KPMG. “De overheid heeft aanmerkelijk meer werknemers van 50 jaar of ouder. Bovendien zijn ambtenaren in het algemeen in de gelegenheid al voor de pensioengerechtigde leeftijd te stoppen met werken, waarmee het probleem alleen maar gecompliceerder wordt.”
Pensionering wordt uitdaging
60 Procent van de respondenten verwacht dat de pensionering van sleutelfiguren binnen de organisatie en enorme uitdaging wordt. En denkt dat dit met name geldt voor de afdelingen huisvesting, gezondheidszorg en sociale dienstverlening. De essentiële kennis en vaardigheden zullen op korte termijn moeilijk te vervangen zijn. Ruim de helft van de Nederlandse respondenten verwacht dat de vergrijzing een belangrijke invloed zal hebben op de dienstverlening aan de burger.
Het onderzoek is uitgevoerd onder ambtenaren uit Australië, Canada, Singapore, Duitsland, Zuid-Afrika, Amerika, Groot-Brittannië en Nederland.