In het buitenland wonen voor je werk kan je relatie flink onder druk zetten. Expat-koppels moeten zich daarom goed voorbereiden op een missie in het buitenland. Werkgevers spelen hierbij een grote rol. Als zij niet alleen hun werknemers begeleiden, maar ook de partners, verhogen zij de kans op een succesvolle missie.

Dat blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Kim van Erp, die hierop 20 januari 2011 promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Welzijn

Jaarlijks gaan grote aantallen Nederlanders voor kortere of langere tijd voor hun werk naar het buitenland. Of deze expats succesvol zijn in hun werk, hangt mede af van het welzijn van hun partners, zo blijkt uit eerder onderzoek. Voelt de partner zich ongelukkig in het buitenland, dan is de kans groter dat de missie mislukt. 

 

Grotere afhankelijkheid

De expats besteden meer tijd aan hun werk; hun partners hebben daar veelal geen baan. Taken en verantwoordelijkheden worden hierdoor minder gelijkwaardig verdeeld. Behalve tot financiële afhankelijkheid, kan verblijf in het buitenland zo tot een gevoel van onrechtvaardigheid leiden. Hierdoor kunnen conflicten ontstaan, die koppels belemmeren zich aan hun nieuwe leven aan te passen.

Voorbereiding

Werkgevers moeten hierop inspelen, aldus de promovenda. Zij moeten niet alleen hun medewerker voorbereiden, maar ook diens partner. Dat kan met voorlichting, netwerkmogelijkheden en hulp van een maatschappelijk werker of een relatiedeskundige.