Dit blijkt uit onderzoek van Hay Groep, uitgevoerd onder 85 organisaties uit verschillende sectoren en van verschillende omvang en 70 starters met verschillende studieachtergronden, om meer inzicht te krijgen in de wensen van starters en werkgevers.
Op dit moment verdienen starters met een afgeronde masteropleiding gemiddeld 14 procent meer dan starters met een afgeronde bacheloropleiding. Dit verschil blijft ook na drie jaar werkervaring zichtbaar. In het algemeen geldt nog steeds dat een afgeronde opleiding (bachelor of master) leidt tot een boven modaal startinkomen leidt.
Sector bepaalt salaris
Ook de sector waarin wordt gestart heeft een extra effect op het salaris. Zo blijft de financiële dienstverlening de best betalende sector voor afgestudeerde masters, en de publieke sector voor afgestudeerde bachelors. Dit is echter maar van korte duur omdat dit relatief hoge startsalaris (circa 10 procent boven de markt), na 3 jaar werkervaring terugzakt door een geringere salarisgroei per jaar. De zakelijke dienstverlening betaalt gemiddeld het minst.
Pensioen
Opmerkelijk is dat starters naast het vaste salaris, pensioen de belangrijkste arbeidsvoorwaarde vinden. Ook vinden ze carrièremogelijkheden en de inhoud van het werk belangrijk bij het kiezen van een werkgever. Ook wordt er meer gesolliciteerd bij een bedrijf dat zich duidelijk profileert op de markt.
Als ze eenmaal aan het werk zijn, vinden starters de inhoud van de baan, uitdaging in het werk en ontwikkeling en groei erg belangrijk. De meerderheid van de starters vindt dit dan ook in zijn huidige functie terug. Toch verwacht tweederde na drie jaar niet meer bij de huidige werkgever werkzaam te zijn.