Werknemers in sectoren die veel handel drijven met het buitenland of die werkzaam zijn in  bedrijven met veel buitenlandse medewerkers worden mogelijk beperkt in hun stakingsrecht. De Europese Commissie beslist op 8 februari over een voorgestelde beperking van het stakingsrecht die ook op Nederland van invloed is.

De plannen bepalen dat werkgevers stakingen gemakkelijk via de rechter tegen kunnen houden als de interne Europese marktwerking bij een staking in gevaar komt. Wanneer een staking grensoverschrijdende effecten heeft, mag een rechter beoordelen of acties niet te veel het vrije verkeer van goederen en diensten beperken.

 

De plannen van de Commissie blijken uit een uitgelekte Europese verordening, die uiteindelijk omgezet moet worden in nationale regelgeving. Een dergelijk besluit zou  indruisen tegen de wil van de Europese vakbonden, die hebben aangedrongen op het nalaten van dergelijke beperkingen. Vakcentrale FNV vreest voor de gevolgen en noemt die ‘een aantasting van de fundamentele vrijheden’.

 

Poolse werknemers

“Geld is in het voorstel van de Europese Commissie belangrijker dan sociale rechten”, aldus FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Ze noemt de aspergeteelt als voorbeeld van een Nederlandse bedrijfstak die door het voorstel beïnvloed zou worden. Acties in deze branche kunnen worden bemoeilijkt, aangezien er veel Poolse werknemers onder de in Nederland overeengekomen tarieven werken.

 

Europese vakbonden wilden oorspronkelijk een protocol waarin onderstreept werd dat mensenrechten zoals het stakingsrecht altijd boven de interne markt gaan. De Commissie wilde echter niet zo ver gaan en beloofde een verordening, een Europese wet. De bonden gingen hiermee akkoord. Uit de uitgelekte plannen blijkt echter dat deze belofte niet is nagekomen. Jongerius heeft premier Rutte gevraagd het voorstel tegen te houden.