Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken staat positief tegenover het idee van FNV-voorzitter Agnes Jongerius om het spaarloon rond kerstmis vrij te geven. De bewindsvrouw zal het voorstel bespreken met staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën, zo meldt dagkrant De Pers.

Jongerius vindt dat het kabinet snel met maatregelen moet komen om het consumentenvertrouwen te herstellen. Volgens haar treft de economische crisis vooral bedrijven die van binnenlandse consumptie afhankelijk zijn. Om die consumptie op gang te helpen, moeten burgers vrij over hun spaarloon kunnen beschikken. Met het vrijgekomen spaarloon kunnen de Nederlanders volgens haar meer geld uitgeven.

 

Deblokkeren

Volgens Jongerius werkt haar voorstel beter dan het matigen van de lonen. Spaarloontegoeden staan in principe vier jaar vast en mogen alleen onder bepaalde voorwaarden worden opgenomen. Alleen de overheid kan de tegoeden deblokkeren. In 2005 werd het spaarloon voor het laatst vrijgegeven. Toenmalig staatssecretaris van Financiën Joop Wijn (CDA) wilde ook in dat jaar de economie aanjagen.

 

Tip

Het saldo op (het geblokkeerde deel van) de spaarloonrekening telt niet mee voor de vermogensrendementsheffing. Wil de werknemer het geld eerder opnemen (deblokkeren) dan is dat onder voorwaarden mogelijk. Dat is bijvoorbeeld het geval als het geld gebruikt wordt voor de aankoop van een huis of voor de kosten van kinderopvang.