De Kamer moet een stokje steken voor de plannen van staatssecretaris Wiebes om het bedrijfsfietsenplan af te schaffen en de fiets van de zaak in de werkkostenregeling onder te brengen. Dat is de oproep die SP-Kamerlid Farshad Bashir zal doen bij het debat over het Belastingplan aanstaande maandag 3 november. Hij weet zich hierin gesteund door Groenlinks. Tweede Kamerlid Jesse Klaver dient maandag een wijzigingsvoorstel in op het Belastingplan om de huidige regeling te behouden.

De fiets van de zaak is een veel gebruikte regeling die veel mensen in staat stelt een fiets aan te schaffen aldus Bashir. “Momenteel mogen veel werknemers nog om de drie jaar een nieuwe fiets aanschaffen. Het voordeel van de werknemer kan oplopen tot 52%, afhankelijk van de schijf voor inkomstenbelasting waarin de werknemer valt.” Volgens het SP-kamerlid kiest de werkgever straks door de werkkostenregeling eerder voor kerstpakketten of personeelsfeestjes en niet meer voor de fiets.

Minder ziekteverzuim

Bashir: “Dat is jammer, omdat die regeling zijn geld meer dan waard is. Fietsen is gezond en ontlast de wegen. Bovendien is het voor het milieu veel beter werknemers te motiveren met de fiets en niet met de auto naar het werk te gaan. Mensen die kort geleden een fiets hebben aangeschaft, laten volgens onderzoek sneller de auto staan en maken meer kilometers op de fiets. Ook leidt meer fietsen tot gezondere werknemers en dus minder ziekteverzuim. Alle reden dus om de fiets van de zaak te behouden.”

Meer fietsgebruik

SP noemt afschaffing van het bedrijfsfietsenplan opvallend, omdat de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu onlangs nog aangaf zich te willen inzetten om vijf procent meer fietsgebruik van en naar het werk te realiseren. Bashir: “De ene staatssecretaris zet zich in voor meer fietsgebruik en de andere werkt dat volop tegen. Weet het ene ministerie wel wat het andere doet? Eenheid van het kabinetsbeleid is zoek.”

Wijzigingsvoorstel

Ook GroenLinks wil dat de fiets van de zaak blijft bestaan. Tweede Kamerlid Jesse Klaver dient een wijzigingsvoorstel in op het Belastingplan om de huidige regeling te behouden. Door het amendement van GroenLinks wordt de fiets vrijgesteld van de WKR net zoals voor mobiele telefoons, tablets en gereedschappen al geregeld is.

Naast SP en GroenLinks zijn ook De Bovag, RAI, de Fietsersbond, Milieudefensie en Natuur en Milieu fel tegen afschaffing van de aparte regeling voor de fiets van de zaak.