De helft van de deelnemende organisaties aan het onderzoek blokkeert de toegang tot bepaalde websites. Daarbij gaat het in de helft van de gevallen om porno- en erotieksites. Verder zijn relatiesites voor tien procent van de organisaties verboden terrein. Acht procent blokkeert sociale netwerksites als Hyves en Facebook en vijf procent vindt Twitter en GeenStijl tijdens het werk geen optie.
Voordelen sociale netwerken
Een van de argumenten om sites te blokkeren is dat men anders niet productief genoeg is. Een argument dat bedrijven die hun werknemers wel op sociale netwerken toelaten, tegenspreken. Hun argument is juist dat de scheiding privé/werk steeds meer vervaagt. En dat een uitgebreid sociaal netwerk juist in het voordeel van werkgevers kan werken.
Protocol?
Tijdens de bijeenkomst van de LinkedIn-groep HRpraktijk Professionals over social media gaf een van de 75 aanwezige HRM’ers aan binnen het bedrijf een streng protocol te hebben. Ook of juist voor priveactiviteiten op social media. De rest gaf aan dat het om gezond verstand gaat of dat het om zaken gaat die al in een algemeen handboek zijn geregeld. Conclusie is wel dat het om een nieuw fenomeen gaat dat wellicht toch enkele richtlijnen behoeft als zich nieuwe situaties voordoen. Iets wat je als HRM’er in de gaten kunt en moet houden.