Pensioenfondsen moeten vanaf 1 januari 2015 aan strengere regels voldoen. Ze moeten hogere financiële buffers aanhouden en kunnen daardoor hun pensioenen niet meer zo makkelijk jaarlijks indexeren. In de Tweede Kamer bestaat een ruime meerderheid voor de aanscherping van de pensioenregels.

Naast VVD en PvdA zullen ook oppositiefracties D66, ChristenUnie (CU) en SGP voor het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken stemmen. Daarmee is het kabinet ook in de Eerste Kamer van een ruime steun verzekerd. Bovendien overwegen GroenLinks en de eenmansfractie 50PLUS/Klein eveneens voor te stemmen. Vanavond, 15 oktober 2014, wordt het debat over de pensioenen afgerond.

Toezeggingen aan CU en SGP

CU en SGP dreigden eerder hun steun niet aan het wetsvoorstel te geven. Zij vonden het voorstel op onderdelen te ver gaan. Er kwam met beide partijen een versoepeling overeen:

  • Pensioenfondsen die hun zaakjes financieel op orde hebben, mogen hun pensioenen wat sneller aan het prijspijl aanpassen dan aanvankelijk het plan was. Volgens het wetsvoorstel zouden pensioenfondsen dat over een termijn van tien jaar moeten doen. Dat is teruggebracht naar vijf jaar.
  • De regels om het pensioen te verlagen worden wat versoepeld. Pensioenfondsen met tekorten zullen volgend jaar niet worden verplicht hogere premies vast te stellen om het tekort weg te werken.
  • Er komt een onderzoek naar de rekenrente die de fondsen moeten hanteren om te bepalen of ze op termijn nog aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Lagere pensioenpremies

Het kabinet verwacht dat de nieuwe pensioenregels in combinatie met een andere pensioenwet zullen resulteren in een verlaging van de pensioenpremies met 4,5 miljard euro. Het stutten van de fondsen kost extra geld, maar doordat werknemers niet meer 2,15 procent van hun loon maar nog slechts 1,875 procent mogen opbouwen, zakken de premies aanzienlijk.