Secundaire arbeidsvoorwaarden zoals thuiswerken, sabbaticals, betaald ouderschapsverlof en flexibele werktijden worden door werkgevers steeds vaker gebruikt in vacatureteksten. Door de coronapandemie verdwijnen kantoorgerelateerde voorwaarden steeds meer naar de achtergrond.

Dat blijkt uit onderzoek van Indeed, dat vacatures analyseerde op secundaire arbeidsvoorwaarden. Inmiddels komt in vacatureteksten de term ‘thuiswerken’ acht keer vaker voor dan in dezelfde periode (maart tot en met november) vorig jaar. Werkgevers spelen hiermee in op de groeiende vraag van werkzoekenden naar mogelijkheden tot thuiswerken.

Arbeidsvoorwaarden om thuiswerken te faciliteren, zoals een thuiswerkvergoeding, zijn met 32 procent toegenomen. Ook over een goede werk-privébalans wordt veel vaker bericht. Het aantal verwijzingen is op dat vlak met meer dan zeventig procent toegenomen. Flexibele werktijden en sabbatical worden bijna drie keer vaker gebruikt.

Auto van de zaak is terug

Het aanbieden van OV-vergoedingen loopt terug met bijna zeven procent. “Werkgevers lijken rekening te houden met de opgelegde reisbeperkingen in het openbaar vervoer,”  vertelt Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed Benelux. Secundaire arbeidsvoorwaarden om fietsend woon-werkverkeer te stimuleren zijn toegenomen met 69 procent. Daarnaast wordt, nu Nederlanders opgeroepen worden om zoveel als mogelijk het openbaar vervoer te mijden, de ‘auto van de zaak’ weer van stal gehaald. Werkgevers nemen dit 74 procent vaker op in vacatureteksten dan in dezelfde periode vorig jaar.

Kantoorgerelateerde secundaire arbeidsvoorwaarden delven echter het onderspit. Zo is het aantal keer dat de term ‘tafeltennis’ in een vacaturetekst voorkomt met 13 procent afgenomen, bij een term als ‘gratis lunch’ is dit zelfs 17 procent. Opvallend genoeg is er wel een stijging van 36 procent te zien voor borrels. Vissers: “We zien dat werkgevers dit veel noemen in de context van virtuele borrels, of ze lopen alvast vooruit op hopelijk betere tijden en gebruiken teksten als ‘als het weer kan, hebben we regelmatig borrels.”