Bedrijven staan onder druk en letten steeds meer op kosten, waaronder de loonkosten. Omdat alles duurder wordt, hebben medewerkers in deze tijden behoefte aan een hoger nettoloon. Om loonkosten te beheersen maar medewerkers wel tevreden te houden, wordt er steeds vaker onderhandeld met medewerkers. Anne Branger, Director Productized Services bij Hay Group Nederland: “Onderhandelen is de trend, zowel voor werkgevers als werknemers. Werknemers wisselen secundaire arbeidsvoorwaarden zoals leasebudgetten en bonusregelingen in om het nettoloon niet te laten dalen. Werkgevers kunnen de kosten van arbeidsvoorwaarden op deze manier gelijk houden, terwijl werknemers op korte termijn netto een gelijk salaris ontvangen of er zelfs op vooruitgaan. Hiermee worden secundaire arbeidsvoorwaarden ingewisseld voor loon.”
Rendement loonsom
Naast de ontwikkeling van salarisstijgingen, kijken werkgevers steeds vaker naar het rendement op hun loonsom. Hierbij worden factoren als arbeidsproductiviteit, organisatie van het werk, uitvoeringskosten en minder gewaardeerde arbeidsvoorwaarden zorgvuldig bekeken.
Stijgingspercentage 2,6 procent
Het merendeel (65 procent) van de organisaties hanteert een collectieve verhoging gebaseerd op een cao in combinatie met een individuele verhoging op basis van prestatie. Het gemiddelde stijgingspercentage van het totaal vast inkomen voor alle organisaties bedraagt 2,6 procent. Branger: “Gekeken per sector realiseert de levensmiddelensector nog een gemiddelde loonstijging van 2,7 procent. De retailsector heeft met 1,7 procent de laagste loonstijging.”