Eindelijk! Eindelijk gaat minister Asscher schijnconstructies aanpakken. Zo wordt niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever aansprakelijk voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer. Op deze manier kunnen opdrachtgevers en aannemers worden aangepakt die weten, of (zouden) moeten weten, dat de werknemer niet voldoende betaald krijgt.

Jarenlang

Al sinds ik in de flexbranche werkzaam ben (al bijna 20 jaar…) gebeuren er onoorbare zaken. Ontduiking van het minimumloon was jaren geleden in zwang en toen de overheid daar meer op ging letten, nam men ZZP-ers aan (veelal uit andere Europese landen) die een tarief rekenden dat ónder het minimumloon zat, en dat mócht ook nog…. Een ZZP-er bepaalt immers zelf welk tarief hij vraagt. Belachelijk natuurlijk! En oneerlijke concurrentie.

Andere constructies zijn dat men (vooral bij Polen en Roemenen komt dit voor) een ‘regulier’ salaris betaalt, maar daarvan een groot deel terugvordert in de vorm van huur voor huisvesting. Dan worden er 6 Polen in een 3 kamer appartement gestopt (stapelbedden) en vraagt men € 750,- huur per maand…. per Pool….

Of de medewerkers worden verplicht om de boodschappen via hun ‘werkgever’ te kopen, uiteraard met een winstopslag van 100 tot 200%. Tel uit je winst.

Schadelijk voor werkgelegenheid

Dit soort praktijken zijn niet alleen zeer schadelijk voor de betrokken medewerkers, maar treffen daarmee ook de welwillende werkzoekende die hierdoor niet aan een baan komt. Het lijkt er nu op, eindelijk, dat Asscher dit aan wil gaan pakken.

Als je dit echt goed wilt aanpakken, dan kan dat maar op één manier: de intermediair die zich van dit soort praktijken bedienen keihard aanpakken, maar de inleners (opdrachtgevers) die hier willens en wetens aan mee werken, of hadden kunnen weten dat het geen zuivere koffie is, óók keihard treffen. En dan vooral financieel! Hoge boetes zijn op zijn plaats.

De opbrengst van die boetes zouden dan gebruikt moeten worden voor werkgelegenheidsbevorderende activiteiten.