De ondernemingsraad van een gemeente geeft een negatief advies uit over de doorvoering van een reorganisatie, als onduidelijk is welke regeling boventallige werknemers geboden wordt. De gemeente neemt het besluit echter ongewijzigd.

Een gemeente is van plan om het Werkplein te reorganiseren. De werkgelegenheidsgarantie , vastgelegd in het sociaal akkoord, loopt op 31 december 2012 af. De onderhandelingen hebben nog niet tot een nieuwe resultaat geleid. Hierdoor is het onduidelijk hoe de regeling vanaf 1 januari 2013 er voor de boventallige werknemers uitziet. De gemeente heeft wel toegezegd niet over te gaan tot gedwongen ontslagen zolang de onderhandelingen nog lopen. De ondernemingsraad adviseert negatief, tenzij aan zijn wensen tegemoet wordt gekomen. De gemeente neemt het besluit echter ongewijzigd.

 

Geen ontslagen tot nieuw sociaal akkoord

Nu de uitkomst van de onderhandelingen nog onbekend is, is ook de positie van de werknemers die boventallig zijn nog onduidelijk. De gemeente had er (meer) aan moeten doen om deze onzekerheid weg te nemen. Zo had de gemeente al eerder een sociaal akkoord aan de orde kunnen stellen. De gemeente werd echter geconfronteerd met ingrijpende bezuinigingen, waarop zij geen invloed kon uitoefenen. Bovendien was voortvarende besluitvorming noodzakelijk. Het ontbreken van tijdige en voldoende inspanningen is weliswaar niet gerechtvaardigd ondanks deze omstandigheden, maar toch wordt de ondernemingsraad in het ongelijk gesteld.  Daarbij is van doorslaggevend belang dat er geen ontslagen vallen zolang er geen nieuw akkoord is overeengekomen.

 

Ondernemerskamer 24 februari 2012, LJN BV7221

Tip

Artikel 25 lid 3 WOR stelt dat de ondernemingsraad geïnformeerd dient te worden over de  gevolgen en de maatregelen ter ondervanging daarvan. In dit geval oordeelde de rechter dat deze maatregelen nog onduidelijk waren, maar een garantie dat geen gedwongen ontslagen zullen vallen in de tussentijd maakt veel goed.