De maatregel om de vaste reiskostenvergoeding onbelast te kunnen doorbetalen, ongeacht of het reispatroon vanwege de coronacrisis is veranderd, is opnieuw verlengd. Tot 1 oktober 2021, zo schrijven ministers Koolmees, Blok en Hoekstra en staatssecretarissen Keijzer en Vijlbrief in de Kamerbrief steun- en herstelpakket 3e kwartaal 2021 aldus werkgeversvereniging AWVN

Ook de maatregelen voor Duitse en Belgische grensarbeiders worden verlengd tot 1 oktober zo staat in de brief te lezen. Het ministerie van Financiën overlegt over de verlenging met België en Duitsland.

Eerder gaf Jannes van der Velde, woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN aan dat zolang de vrijstelling er is werkgevers de oude regeling in stand kunnen houden. Volgens de woordvoerder worden vergoedingen wel steeds meer aangepast aan de nieuwe situatie.

De verwachting is dat werknemers ook na corona vaker thuis blijven werken en dan niet meer aan het minimaal aantal ‘kantoordagen’ voldoen. Dit houdt in dat alleen werknemers die 36 weken of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reizen, belastingvrij een vaste reiskostenvergoeding mogen krijgen.

Thuiswerkvergoeding

Vakbond FNV gaf eerder ook aan dat in zeker twaalf cao’s een thuiswerkvergoeding  voor zaken als elektriciteit, koffie en internet is afgesproken. Vaak bevat dit ook een vast bedrag voor bijvoorbeeld de aanschaf van een bureaustoel. Volgens AWVN maken veel werkgevers ook buiten de cao om afspraken met medewerkers.
De vaste reiskostenvergoeding wordt vaak ingeruild voor die thuiswerkvergoeding. Daarvoor in de plaats komt een variabel bedrag, al naar gelang de gemaakte kilometers. Werknemers geven hiervoor in een geautomatiseerd systeem aan waar ze werken.

Duurzamer reizen

Een volgende stap is volgens de werkgeversvereniging personeel stimuleren om duurzamer te reizen. Een werkgever die dit al doet is bijvoorbeeld de ANWB. Werknemers krijgen daar sinds dit jaar een 1,5 keer zo hoog bedrag als zij lopend of fietsend naar het werk komen. Ook pensioenbelegger PGGM stimuleert duurzamer forenzen. Werknemers krijgen de eerste 10 kilometer alleen vergoed als ze die lopend, fietsend of met het ov afleggen.

Andere belastingmaatregelen

Omdat de tendens lijkt te zijn in de toekomst meer thuis te gaan werken, onderzoekt het kabinet voor na de coronacrisis of er andere belastingmaatregelen zijn waarmee werkgevers thuiswerkkosten kunnen vergoeden. Dit jaar en vorig jaar is daar de werkkostenregeling voor verruimd. Volgens staatssecretaris Vijlbrief zou daar nog budget voor over moeten blijven omdat andere kosten niet gemaakt zijn, zoals die voor personeelsfeestjes.