Aanleiding tot deze maatregel is dat:
- het nieuwe kabinet, dat op 5 november 2012 is geïnstalleerd, hiermee kosten wil besparen; en
- uit een recente evaluatie van de WKR is gebleken dat het merendeel van de werkgevers dat de WKR al toepast voldoende heeft aan de huidige vrije ruimte (1,4 procent van de totale fiscale loonsom).
Evaluatie WKR
Panteia heeft in opdracht van het ministerie van Financiën de ervaringen van werkgevers met de werkkostenregeling onderzocht en heeft gekeken naar de toereikendheid van het forfait van 1,4 procent. Dit rapport is samen met een begeleidende brief op 22 oktober verzonden aan de Tweede Kamer. Uit de evaluatie blijkt onder meer dat 78 procent van de werkgevers genoeg heeft aan het forfait van 1,4 procent. Op landelijk niveau wordt gemiddeld 1,2 procent van de totale loonsom aan WKR-kosten uitgegeven, dit blijft dus ruim binnen het geboden forfait.
Nota bene
Wij plaatsen hierbij wel de opmerking dat de meeste werkgevers nog niet de WKR toepassen. Men kan zich dan ook afvragen of deze werkgevers volledig helder hebben of en in hoeverre het percentage van 1,4 voor hen kostendekkend is. Praktijkervaringen van adviseurs wijzen uit dat vele werkgevers dit percentage overschrijden en gebruik moeten maken van de eindheffing van 80 procent.