Een nieuwe werknemer claimt het resterende ouderschapsverlof dat hij niet bij zijn vorige werkgever heeft genoten. Is dat correct?

Als het verlof van uw nieuwe werknemer is opgedeeld en de arbeidsovereenkomst met zijn oude werkgever eindigt voordat het verlof volledig is genoten, heeft de werknemer, als hij een nieuwe arbeidsovereenkomst aangaat, tegenover u, als zijn nieuwe werkgever, aanspraak op het resterende verlof. Daarbij blijven de normale voorwaarden voor het opnemen van ouderschapsverlof wel gewoon gelden. Dit betekent dat de werknemer bij u eerst een jaar in dienst moet zijn voordat hij zijn resterende recht op ouderschapsverlof geldend kan maken.

 

Tool Ouderschapsverlof

Elke werkgever krijgt te maken met verzoeken van werknemers om onbetaald verlof. In elk geval heeft iedere werknemer van wie de arbeidsovereenkomst ten minste een jaar heeft geduurd een wettelijk recht op onbetaald ouderschapsverlof. In de CAO of in de individuele arbeidsovereenkomst kunnen ook andere vormen van onbetaald verlof geregeld zijn. Ook zult u met incidentele verzoeken om onbetaald verlof worden geconfronteerd.

 

De toolset Vormen van verlof bevat de volgende modellen en/of checklists:

Modellen

  • Model overeenkomst tot het doorbetalen van het loon tijdens het ouderschapsverlof van de werknemer
  • Model aanvullende overeenkomst onbetaald verlof

Checklists

  • Wet arbeid en zorg
  • Verlof loopbaanonderbreking
  • Onbetaald verlof